Mašine "Destilacije" staju od Nove godine?

11.12.2018. 08:26 / Izvor: Glas Srpske
Mašine 'Destilacije' staju od Nove godine?

Direktor ovog preduzeća Novo Škrebić tvrdi da su “Šume RS” od ugovorenih 96.500 isporučile tek 63.756 metara kubnih drveta za destilaciju.

Hemijska industrija “Destilacija” iz Teslića najvjerovatnije će obustaviti proizvodnju od Nove godine, jer su im iz “Šuma Srpske” do kraja novembra isporučili tek dvije trećine ugovorene količine drvne sirovine.

Direktor ovog preduzeća Novo Škrebić tvrdi da su “Šume RS” od ugovorenih 96.500 isporučile tek 63.756 metara kubnih drveta za destilaciju.

"Da smo dobili bar pola od neisporučenog, premostili bismo zimu. Ovako ćemo morati da obustavimo proizvodnju, a pitanje je trenutka kad će se to desiti. Čim stane isporuka, staće i mašine, jer zaliha drveta uopšte nemamo", kazao je Škrebić dodajući da firma sada radi sa pola kapaciteta. Proizvodnja zavisi i od vremenskih prilika, a Škrebić za “Glas Srpske” pojašnjava da obustava slijedi u slučaju većih padavina.

"Proizvodnju možda još možemo da spasimo ako se nastavi kakva-takva dostava. Stalo nam je da izdržimo makar do Nove godine kako bismo ispoštovali ugovore. Gotovo je sigurno da ćemo iza Nove godine ugasiti mašine", kaže Škrebić.

On dodaje da velike nade polaže u novu Vladu RS, koja bi trebalo da imenuje novog generalnog direktora “Šuma”.

Iz “Šuma RS” su potvrdili da je od ugovorene količine sa “Destilacijom” za 2018. godinu, odnosno 96.000 metara kubnih destilacionog drveta po prosječnoj cijeni od 52,7 KM, do kraja novembra isporučeno 64.070 kubika ili 67 odsto.

“Šume RS” preduzimaju sve neophodne mjere da se intenzivira isporuka niževrijednih šumskih drvnih sortimenata prema strateškim kupcima kako bi do kraja godine ugovori bili izvršeni u što većem procentu – poručili su iz “Šuma”.

Problemi u “Destilaciji” iz Teslića pojavili su se početkom godine kada su iz “Šuma Srpske” smanjili isporuku drvne sirovine. Od tada iz “Destilacije” upozoravaju da će biti primorani na gašenje mašina, te da neće moći da ispoštuju ugovore sa inostranim partnerima vrijedne nekoliko miliona maraka. Zbog neredovne i neizvjesne isporuke sirovine, uprava teslićkog preduzeća nije mogla da potpiše nove ugovore o prodaji gotovih proizvoda za iduću godinu.

Sudbina radnika

U “Destilaciji” kažu da je neizvjesna i sudbina 350 radnika koji će, po svemu sudeći, morati kućama ako proizvodnja bude zaustavljena.

"Još ne znamo kako ćemo to riješiti. Neke od opcija su godišnji odmori ili neplaćeno odsustvo. Ako firma ne bude radila, ne može se očekivati drugi ishod", naglasio je Novo Škrebić. Iz Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS su ranije rekli da je moguć i štrajk radnika ako ne bude riješena situacija u “Destilaciji”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti