Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Maske u Sarajevu kupljene od firme koja se bavila prodajom kolača

05.05.2020. 18:56 / Izvor: N1

Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo nabavila je 50.000 zaštitnih maski od firme "Panta Rei", čiji je trenutni vlasnik Bariš Bejtović, piše Detektor.

Prema ugovoru koji je potpisan 20. marta, vrijednost nabavke troslojnih jednokratnih zaštitnih maski iznosila je 52.650 konvertibilnih maraka (KM) s porezom na dodanu vrijednost (PDV).

Djelatnost kompanije je, prema Portalu javnih nabavki i registru kompanija, "njega i održavanje tijela".

Bariš Bejtović za BIRN BiH kaže da se firma prije početka pandemije bavila prodajom torti i kolača za tržne centre.

"Kad sam ja kao vlasnik uvidio da će to sve stati, kao što i jeste stalo, a s obzirom da imam u firmi radnika koji su i samohrane majke i djeca šehida i većinom mladi i visokoobrazovani ljudi, tražio sam način da nešto radim da bismo te ljude zadržali, da ne bih morao da ih šaljem na Biro.", kaže Bejtović i objašnjava da je prije proglašenja vanrednog stanja potpisao ugovore s firmama koje proizvode tekstil i dao im ideju da počnu proizvoditi maske.

"Među prvima kojima sam odradio bili su privatni lanci marketa, apoteka, prodavali smo zaštitne maske, pamučne ili jednokratne", kaže Bejtović.

 

Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, kaže da je Ured u ovoj javnoj nabavci uočio nepravilnosti i da "ima elemenata da se ide dublje u provjere".

On objašnjava da Ured od početka stanja nesreće prikuplja podatke o provedenim nabavkama.

Kompletan tekst pročitajte ovdje.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti