MasterCard najavio uvođenje selfija za potvrdu online plaćanja

24.02.2016. 08:44 / Izvor: Nezavisne novine
MasterCard najavio uvođenje selfija za potvrdu online plaćanja

MasterCard je najavio da će za autentifikaciju prilikom obavljanja online plaćanja ubuduće prihvatati selfije ili otisak prsta.

MasterCard je najavio da će za autentifikaciju prilikom obavljanja online plaćanja ubuduće prihvatati selfije ili otisak prsta. The Verge piše da je ova kompanija još prošle godine počela testirati tehnologiju na bazi prepoznavanja lica prema kojem se utvrđuje identitet korisnika, a iz MasterCarda kažu da je 92 posto ljudi koji su učestvovali u testiranju novi sistem ocijenili boljim od tradicionalnog korištenja lozinki.

Za korištenje selfie plaćanja, potrebno je skinuti aplikaciju na pametni telefon ili tablet, unijeti podatke o kreditnoj kartici kao i inače tokom obavljanja online plaćanja i zatim napraviti selfie.

Korisnici će tokom fotografisanja morati treptajem oka da dokažu da ispred kamere telefona nije nečija fotografija, a iz MasterCarda su poručili da njihova aplikacija koristi algoritme koji mogu prepoznati kada neko pokušava prevariti sistem korištenjem videa. Selfiji i otisci prsta umjesto pinova za autentifikaciju plaćanja će se tokom sljedećih godinu dana uvesti na tržišta SAD-a, Kanade i Zapadne Evrope.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti