Matošević: Za još uspješniju zimsku sezonu treba unaprijediti infrastrukturu

18.03.2018. 09:40 / Izvor: Fena
Matošević: Za još uspješniju zimsku sezonu treba unaprijediti infrastrukturu

Iz Udruge poslodavaca skijališta "Ski Srednja Bosna" ukazali su i na problem visoke cijene odštete za šumsko dobro.

Direktor Turističke zajednice Srednjobosanske županije (SBŽ) Miroslav Matošević izjavio je kako je, imajući u vidu vremenske uvjete, vrlo zadovoljan zimskom turističkom sezonom te da će nakon posjeta svim skijaškim centrima u toj županiji biti sumirani rezultati, ali i identificirani problemi koje je potrebno otkloniti.

"S obzirom na vremenske uvjete te činjenicu da u top sezoni, odnosno u vrijeme školskih raspusta, nije bilo snijega na većini skijališta, prezadovoljni smo zimskom sezonom. Možemo reći da su rezultati na razini prethodne sezone koja je bila, do tada, najuspješnija i sa većim brojem dana sa snježnim padalinama", kazao je za Fenu direktor Matošević, ističući kako je Vlašić, kao i prethodnih sezona, bio vodeća zimska destinacija u SBŽ-u.

Matošević je s predstavnicima Udruge poslodavaca skijaških centara "Ski Srednja Bosna" i Ministarstva gospodarstva SBŽ-a, ovih dana, posjetio skijaške centre na Vranici, Pridolcima i Brusnici, a razgovarano je o problemima u radu i planovima za razvoj.

Zaključeno je kako je najveći problem većine ski centara, a prvenstveno Vranice, Busovačke planine, Pridolaca i Raduše, stanje i održavanje pristupnih puteva u ljetnom, a pogotovo u zimskom periodu.

Upozoreno je da održavanje uglavnom preuzimaju skijaški centri, što im stvara velike financijske izdatke, pa na taj način umanjuju mogućnosti daljnjih ulaganja u modernu skijašku infrastrukturu.

Iz Udruge poslodavaca skijališta "Ski Srednja Bosna" ukazali su i na problem visoke cijene odštete za šumsko dobro, kao i koncesija za izgradnju novih skijaških staza, te je najavljena i inicijativa da za projekte ovog tipa bude utvrđen javni interes, koji bi osigurao odgovarajuće olakšice i poticaje u cilju lakšeg i ubrzanijeg razvoja skijaške infrastrukture.

"U idućih 15 dana ćemo, također, obići i ski centre Raduša, Rostovo, Ranča i Vlašić. Nakon toga će biti sačinjen elaborat ukupnog stanja u skijaškim centrima, sa konkretnim prijedlozima potrebnih inicijativa i rješenja kako bi bio unaprijeđen rad ovih centara i poboljšana zimska i planinska turistička ponuda, a srednjobosanska skijališta postala još konkurentnija na turističkom tržištu", istaknuo je Matošević.

Cilj Turističke zajednice i Udruge poslodavaca skijališta "Ski Srednja Bosna" je, kako je rekao, osigurati dovoljno sredstava za projekte i marketing već za narednu zimsku turističku sezonu, a s ciljem širenja na nova tržišta i unaprjeđenja ponude.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti