Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Medak: Ni od koga nismo ni dobili zahtjev za akreditiranje za PCR testove

27.06.2020. 10:07 / Izvor: Dnevni list

Nitko u BiH nije akreditiran za PCR testove na Covid-19 jer ni od koga nismo ni dobili zahtjev za taj metodu akreditiranja. Mi nismo mogli izvijestiti Veleposlanstvo Njemačke u BiH niti bilo koga drugog jer nitko nije akreditiran za PCR testove na COVID-19. To što je Institut Veterinarskog fakulteta akreditiran za neke PCR testove, nema veze s ovim", kaže direktor Instituta za akreditiranje BiH – BATA Željko Medak.

Ako Institut “Robert Koch” to nije priznao, nije bilo znaka BATA-e, niti ga je moglo biti, obzirom da nisu akreditirani.

"Prema mojim saznanjima, akreditiran nije niti itko iz regije. Ne znam tko je ovlastio kliničke centre u BiH, odnosno njihove laboratorije, izdavati PCR testove. TO je, vjerojatno, urađeno na entitetskoj razini. No, na razini države ne postoji ministarstvo zdravstva koje bi odredilo kriterije i obvezu akreditiranja. Očito nitko nije akreditaciju stavio kao nešto što je obvezno i prema tome mi i nemamo zahtjeva vezanih za to", dodaje Medak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti