Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Medijski javni servisi zapadnog Balkana potpisali Memorandum o razumijevanju

28.06.2018. 11:54 / Izvor: Fena

Rukovodioci šest nacionalnih medijskih javnih servisa zapadnog Balkana (RTSH, BHRT, RTK, MRT, RTCG, RTS) potpisali su danas u Tirani Memorandum o razumijevanju, koji otvara put za njihovu suradnju na projektu podrške Evropske unije (EU) vrijednom 1,5 miliona eura.

"Projekt tehničke pomoći medijskim javnim servisima na zapadnom Balkanu odvijat će se u naredne dvije godine u cilju olakšavanja transformacije medija javnih servisa iz državnih medija u istinske službe za građane što predstavlja jedan od prioriteta EU na zapadnom Balkanu", zaključeno je na dvodnevnoj konferenciji, koja je završena danas u Tirani.

Kao što je predstavljeno na konferenciji, Projekt će raditi na postizanju tri osnovna cilja. Radi se o promociji evropskih standarda i najbolje prakse širom zapadnog Balkana kao zajedničkom referentnom okviru za nezavisne i profesionalne medije, kako u pogledu modela finansiranja, tako i izbora i funkcionisanja organa uprave javnih medijskih servisa;  generiranju sinergije između javnih servisa i regionalnih razmjena politika i praksi za novu fazu u procesu reforme medija, koja uključuje integrirane redakcije, uredničke smjernice i dugoročne strategije i širenju i podržavanju suradnje u sferi istraživačkog novinarstva, mehanizama koprodukcije na odabrane teme i regionalne razmjene digitaliziranih  arhivskih materijala.

"Konferencija je okupila oko 60 učesnika, među kojima su predstavnici međunarodnih organizacija, direktori i viši zvaničnici javnih medijskih servisa, donosioci političkih odluka, predstavnici nevladinih organizacija i radiodifuznih regulatornih tijela iz Albanije, BiH, Kosova, BJR Makedonije, Crne Gore i Srbije", saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Projekt provode Međunarodna federacija novinara (IFJ) zajedno sa Evropskom radiodifuznom unijom (EBU), Evropskom federacijom novinara (EFJ), Austrijskim javnim emiterom (ORF), Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) i Uredom evrovizijske razmjene vijesti za jugoistočnu Evropu (ERNO).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti