Mediteran-Inox izvozi u EU i otvara pogon za proizvodnju konstrukcija

12.05.2014. 10:19 / Izvor: eKapija.ba
Mediteran-Inox izvozi u EU i otvara pogon za proizvodnju konstrukcija
OTVORI GALERIJU

Kompanija "Mediteran-Inox" iz Čelinca privodi kraju radove na izgradnji pogona za proizvodnju konstrukcija od inox-a (ograda, balkonskih i stepenišnih...nadstrešnica kao i ostalih dijelova za uređenje enterijera).

Kompanija "Mediteran-Inox" iz Čelinca privodi kraju radove na izgradnji pogona za proizvodnju konstrukcija od inox-a (ograda, balkonskih i stepenišnih...nadstrešnica kao i ostalih dijelova za uređenje enterijera), potvrdila je u razgovoru za eKapija.ba Nada Mihalajlović, direktorica kompanije "Mediteran-Inox".

Izgradnja fabrike finansirana je vlastitim sredstvima, a ko dobru podršku, naročito kod subvencioniranja izvoza Mihajlović navodi pomoć Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS.

Osim fabrike za  proizvodnju inoxa u planu je i izgradnja fabrike za preradu aronije u kojoj bi zaposlenje trebalo pronaći 20 osoba.

U poslovanju kaže, veliki problem predstavljaju mnogobrojne administrativne prepreke koje rješavaju na svoj način eliminišući nedostatke.

Većinu proizvoda, odnosno 85,9 % inoxa ide na ino tržište, prvenstveno u zemlje EU (Austrija, Švajcarska...) i dosta u Crnu Goru.

"Plasmanom proizvoda, odnosno inoxa na tržištu smo jako zadovoljni, dok je proizvodnja aronije, naša druga djelatnost još u početnoj fazi razvoja tržišta", kaže Mihajlović, ističući kako su nedavno na Sajmu u Innsbrucku dobili specijalnu nagradu za najuspješnije izlagače srpskih proizvoda.

Mihajlović za eKapiju kaže kako su nedavno obavili isporuku aronije u Indiju. Dalji razvoj tržišta očekuju ubrzo, stoga su poduzeti i svi potrebni koraci. U Beču se već rade analize bez kojih se ne može preko granice.

"Od strane Poljoprivrednog instituta RS već imamo certifikat da je bobica aronije ekološki uzgojena. Potvrdu ispravnosti za upotrebu aronije dalo je i Ministarstvo zdravlja RS, međutim  to još nije dovoljno za EU tržište koje traži posebne certifikate", naglašava Mihajlović.

Kompanija "Mediteran- Inox" je osnovano 2006. godine i danas zapošljava 17 radnika, ističe Mihajlović sa tendencijom stalnog širenja. Osnovna djelatnost preduzeća, od njegovog osnivanja do danas je izrada i ugradnja balkonskih, stubišnih i vanjskih ograda od inox-a (rostfrei, procrom) te ostalih elemenata od inox-a, vrata, nadstrešnica, brisoleja pokretnih i nepokretnih od aluminijuma, polukružne i kružne stepenice, rezervoari za prehrambenu industriju.

Svi radovi "Mediteran-Inoxa" izvode se po EU standardima i visokog su kvaliteta sa višegodišnjom garancijom. Nosioci posla u preduzeću "Mediteran -Inox" su svoje dvadesetogodišnje iskustvo u ovoj oblasti sticali na tržištima Austrije, Italije, Njemačke i Holandije. Dokaz uspješnog poslovanja je i nedavno uručena nagrada prvoj ženi kompanije Nadi Mihalajlović od strane Privredne komore RS za najpoduzetnicu.

"Za mene i moju kompaniju je ovo veliko priznanje, za koje su zaslužni svi članovi moje porodice i moji radnici bez kojih sve ovo ne bi mogla da ostvarim", kazala je Nada.

E. Kokor

Dani aronije

"Mediteran-Inox" već tradicionalno svake godine u Čelincu na plantaži porodice Mihajlović organizuje Dane aronije. Manifestacija je jako posjećena kako iz zemlje tako i iz inostranstva.

Uz bogat kulturno-umjetnički program, posjetioci imaju priliku prošetati plantažama, degustirati proizvode od aronije. Na zadnjim Danima aronije Mihajlović kaže kako je pravljen i kolač od aronije dug pet metara.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti