Međunarodni Dan ženskog poduzetništva prvi put obilježen u BiH

19.11.2014. 12:05 / Izvor: eKapija.ba
Međunarodni Dan ženskog poduzetništva prvi put obilježen u BiH
OTVORI GALERIJU

U Bosni i Hercegovini je danas prvi put obilježen međunarodni Dan ženskog poduzetništva (Women's Entrepreneurship Day-WED) sa sloganom "Dan inspiracije za buduće poduzetnice".

U Bosni i Hercegovini je danas prvi put obilježen međunarodni Dan ženskog poduzetništva (Women's Entrepreneurship Day-WED) sa sloganom "Dan inspiracije za buduće poduzetnice".

Asocijacija poslovnih žena "ONE" iz BiH tim povodom danas su u Sarajevu organizovale konferenciju na kojoj je učešće uzelo nekoliko desetaka žena iz cijele BiH i iznijelo svoje inicijative za jačanje položaja žene u društvu, ekonomiji, politici i drugim segmentima.

Govoreći o ženskom poduzetništvu, Aida Zubčević, predsjednica Asocijacije ONE, istakla je da još nitko nije napravio bazu koliko to poduzetnica ima u BiH, ali gledano prema njihovom iskustvu i onima koje njima dolaze po savjet, taj broj je u porastu.

"Naša strategija je da radimo promociju žena koje su već uspješne, te da pomognemo ženama kako da se odluče da pokrenu poslovanje. Na današnjoj konferenciji ćemo pokazati pozitivne primjere uspješnih žena, a razovarat ćemo i sa starim i novim parlamentarcima da vidimo šta se uradilo do sada i šta još treba uraditi. Pokušat ćemo praviti konekciju poduzetništva, nevladinog sektora i politike. Sve stranke su poslale svoje predstavnike i zadovoljni smo odazivom. Mislimo da se stvara jedna pozitivna atmosfera da se radi zajedno u pronalaženju rješenja", kaže Zubčević.

Prema njihovim saznanjim najveći broj žena radi u oblasti obrta i te firme imaju oko per uposlenih, ali sa druge strane ima i velikih firmi.

"Mi ćemo danas detektirati probleme i pokušati naći rješenja", dodala je ona.

Iz Asocijacija poslovnih žena ONE zahvalile su se na podršci sponzorima događaja:  Elektroprivredi HZHB d.d. Mostar, Bekto-Precisi d.o.o. Goražde i GS-Tvornica mašina Travnik d.d.

Marijana Dinek, izvršna direktorica fondacije Bosanskohercegovačka inicijativa žena, kaže da su zaposlili 700 žena iz BiH koje sada posluju u različitim vrstama poduzetništva od kojih preko 70 posto uspješno.

Rade također sa ženama iz Sirije i onima koji traže azil iz Somalije i Nigerije i drugih afričkih zemalja.

"U suradnji sa UNHCR-om želimo da ih ekonomski osnažimo što je i najvažnija vrsta pomoći koju mogu dobiti", istakla je Dinek.

Fadila Milavica, vlasnik Poliklinike FM, kaže da ima veliki podršku kolega iz svog tima i da se nije susretala sa problemima kao žena poduzetnica. Navodi da za uspjeh treba imati viziju i dobar tim stručnjaka oko sebe. Smatra da perspektiva ženskog poduzetnistva ide uzlaznim putem.

Azra Atagić - Ćatović, direktorica portala eKapija.ba kazala je da je na današnji Dan ženskog poduzetništva ponosna na svoje kolegice koje su se u trenucima, kada je privreda zemlje u rasulu, uzdignule iz sivila svakodnevnice i svojim sposobnostima uspjele nešto napraviti za svoju porodicu i društvo.

Na konferenciji je između ostalog bilo govora i o socijalnom poduzetništu i problemima sa kojima se suočavaju žena sa invaliditetom, te mogućim inicijativama koje bi vodile rješenju njihovih problema.

Inače, međunarodni Dan ženskog poduzetništva u BiH obilježava se istog dana kao i u Ujedinjenim nacijama u New Yorku.

Glavna ceremonija WED-a se održava u partnerstvu sa U.S. State Departmentom i 153 zemlje i ambasade širom svijeta. To je dan kada se označava, slavi i podržava žena u poslovnom svijetu, te uspostavljaju snažne veze za promjene u svijetu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti