Međunarodni predstavnici: Žene treba da budu više zastupljene u politici (Video)

06.03.2020. 14:30 / Izvor: Fena
Međunarodni predstavnici: Žene treba da budu više zastupljene u politici (Video)

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field poručuje da je uključivanje što više žena u politički život nužno jer bi to rezultiralo boljom politikom i boljim odlukama.

Predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, povodom 8. marta, Dana žena, u zajedničkoj izjavi ukazuju na značaj rodne ravnopravnosti i pozivaju na veću zastupljenost žena u politici, kao i na kandidatskim listama za ovogodišnje lokalne izbore u Bosni i Hercegovini.

Uoči današnje konferencije u Sarajevu o temi "Više od kvote: Ka većoj zastupljenosti žena na lokalnim izborima 2020.", ambasadorica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec je novinarima izjavila da usvajanje zajedničke izjave potvrđuje želju međunarodne zajednice za jačanjem principa rodne ravnopravnosti i nadu da će doći do transformativnih reformi u javnom i političkom životu Bosne i Hercegovine.

Kavalec je napomenula da žene čine polovinu stanovništva BiH i da su uprkos tome, nedovoljno zastupljene u političkom životu jer BiH ne čini sve što može da iskoristi taj potencijal i talente.

"Spremni smo vam pomoći i nadam se da će što više žena učestvovati na izborima i u ulozi birača i izbornih kandidatkinja", kazala je Kavalec u ime međunarodnih predstavnika, potpisnika zajedničke izjave.

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field poručuje da je uključivanje što više žena u politički život nužno jer bi to rezultiralo boljom politikom i boljim odlukama.

Jednake šanse za muškarce i žene su odlika prosperitetnih društava, kazao je Field i pozvao društvene aktere da na svoj način doprinose većem iskoraku ka rodnoj ravnopravnosti. Zajedničku izjavu, utvrđenu jutros, predstavnici međunarodne zajednice odlučili su promovirati upravo povodom Dana žena, napomenuo je on.

Šef  Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler podsjeća da je EU odnosno Evropska komisija jučer usvojila strategiju o rodnoj ravnopravnosti za period 2020.-2025. godina. Po Sattlerovim riječima, to neće biti 'samo papir' jer je Evropska unija posvećena tom cilju, pa i simbolično. Na čelu Evropske komisije trenutno je žena, Ursula von der Leyen, podsjeća šef Delegacije EU u BiH.
 
Evropska unija je uložila dosta novca za promociju rodne ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini, kazao je također Sattler. Njegova je poruka da Bosna i Hercegovina treba da uloži još dosta napora jer je 25 posto žena zastupljeno u parlamentarnom životu i svega pet do šest posto su žene načelnice, odnosno gradonačelnice.
 
Konferenciju "Više od kvote: Ka većoj zastupljenosti žena na lokalnim izborima 2020." organizirali su Westminster fondacija za demokratiju i Misija OSCE-a u BiH u partnerstvu s Komisijom za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Imajući u vidu predstojeće lokalne izbore, posebno želimo istaći malu zastupljenost žena na lokalnom nivou: u Bosni i Hercegovini su tek pet posto žene načelnice općina, a na prethodnim lokalnim izborima održanim 2016. godine, tek je 18 posto žena osvojilo mandate u lokalnim vjećima. Žene čine polovinu stanovništva te je ovaj stepen političkog učešća daleko ispod demokratskog standarda te fer i jednakih šansi. Predstojeći izbori su šansa da se to promijeni", naveli su organizatori konferencije čiji su ciljevi diskusija o uzrocima nedovoljnog broja žena na izborima i na mjestima odlučivanja te razgovor o potencijalnim rješenjima tog problema.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti