Međunarodni sajam turizma LIST ove godine proširen na segment ekologije

11.05.2017. 14:16 / Izvor: Akta.ba
Međunarodni sajam turizma LIST ove godine proširen na segment ekologije
OTVORI GALERIJU

Lukavački sajam svake godine okuplja najznačajnije turističke radnike iz Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja.

15. Međunarodni sajmu turizma LIST 2017 koji se ove godine održava u periodu od 11. do 13. maja 2017. godine svečano je otvoren danas u Lukavcu.

Ceremoniji otvaranja prisustvovale su mnogobrojne zvanicama kao što su ambasadori Malezije i Turske, zatim predstavinici ministarstva okoliša i turizma FBiH i Vlade TK ali i drugi predstavnici vlasti i turističkih organizacija.

Bego Gutić, premijer Vlade TK koji je zvanično i otvorio sajam, u svom obraćanju istakao je kako je sasvim očekivano da jedna ovakva manifestacija bude oraganizirana baš u Lukavcu.

"Lukavac nudi brojne turističke mogućnosti. Jezero Modrac kao najvažniji dio turističke ponude TK, svojim sadržajima privlači iz godine u godinu više turista. Tu su brojna lokalna izletišta, zatim rijeka Turija ali i brojni historijsko turistički ostaci iz bronzanog i bakrenog doba. Organizatori sajma su ovu ponudu dobro prepoznali i Vlada TK će im u tome i dalje pomagati“, kazao je Gutić.

Lukavački sajam svake godine okuplja najznačajnije turističke radnike iz Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja a sve s ciljem promocije privrednih, kulturnih ali i sportskih potencijala BiH.

Na ovogodišnjem sajmu u saradnji sa Općinom Lukavac i Turističkom zajednicom Tuzlanskog kantona, a uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Vlade Tuzlanskog kantona predstavlja se ok 200 izlagača iz Mađarske, Turske, Albanije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Indonezije, Malezija i BiH na 3.000 m2 izložbenog sajamskog prostora.

Ovogodišnji partner sajma je Turistička organizacija Zlatibor.

Izet Nuhanović, direktor Lukavačkog sajama izjavio je da prema dosadašnjim iskustvima, ovaj sajam možemo svrstati u red vodećih i dobro organizovanih sajmova u BiH. Izlaganje učesnika iz mnogih zemalja, pokazuje da se radi o respektabilnoj manifestaciji, koja je za sve ove godine pridobila povjerenje vlasti, ali i privukla pažnju mnogih koji shvataju značaj promocije turizma.

Nedin Delić, načelnik općine Lukavac kazao je kako je općina prepoznala značaj ovog sajma i da će i dalje da učestvuje u njegovoj organizaciji i podršci. Kazao je i kako mu je drago što su organizatori prihvatili općinski prijedlog da kroz sajam bude obuhvaćen i značaj ekologije pa zbog toga ovogodišnji sajam nosi naziv sajm turizma i ekologije.

“U posljednje vrijeme se daje dosta značaju zdravom i čisto okolišu pa tako i turizmu. Općina Lukavac ima i takvih potencijala koje treba više promovisati baš na ovakve načine kroz dodatne sadržaje i sajamske aktivnosti. U narednom periodu planiramo investirati značajna sredstva u ekologiju i zaštitu okoliša pa će ovaj sajam biti jedan uvod u sve naše dalje projekte i aktivnsoti u zaštiti i očuvanju okoliša. Tradicionalni sajam List je u skladu s tim ove godine proširen na dodatni segment- ekologiju.”, rekao je Delić.

Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH kazao je da Komora podupire sve sajmove u BiH pa će tako nastaviti i dalje, jer je bitno promovisati ono što je pozitivno i što našu privredu čini bolje pozicioniranom iza naših granica.

Organizatori i domaćini sajam dodjelili su plaketu “Zlatni list” partnerima i prijateljima sajam a to su ove godine bili Ambasada Indonezije u BiH, Ambasada Turske u BiH, Vlada FBiH i Vlada TK.

U cilju jačanja turističke ponude BiH, te prezentacije bogatstva i kvaliteta domaće trpeze brojnim gostima u okviru sajma i ove godine održava se Festival hrane i pića pod nazivom "Bosanska sofra".

Svrha manifestacije je njegovanje autohtone bosanskohercegovačke kuhinje, a u cilju očuvanja od zaborava ovog neprocjenjivog domaćeg blaga. Ovogodišnji festival je humanitarnog karaktera i sav prikupljen novac, Udruženja će koristiti za unapređenje svog rada.

Sajam će pratiti i drugi brojni sadržaji kao što su seminari i stručna predavanja iz turizma i bliskih djelatnosti ali i sportska takmičenja, biciklijada, spremanje kotlića, te muzičko iznenađenje za mlade predviđeno posljednjeg dana Sajma.

Ulaz za posjetioce je besplatan.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti