Vijesti

Međunarodni tender vrijedan 16 mil KM: Projektiranje novih elektrana do kraja godine?

12.11.2008. 16:07 / Izvor: Dnevni Avaz

Do kraja godine trebala bi u potpunosti biti okončana procedura izbora kompanija koje će raditi pripremnu dokumentaciju i idejne projekte za planiranih šest novih elektrana u FBiH, potvrdio je za Dnevni avaz generalni direktor "Elektroprivrede BiH" Amer Jerlagić.

- Tender za izbor najpovoljnije kompanije za pripremu gradnje HE Unac najvjerovatnije će morati biti ponovljen, jer se javila samo jedna kompanija, a još nije donesen ni stav ko će dobiti poslove na HE Ustikolina. Tri TE, Kakanj, Tuzla i Bugojno, te HE Vranduk, radit će različiti konzorciji, u kojima će uglavnom biti zastupljene bh. kompanije - naglasio je Jerlagić.

On nije želio govoriti o konkretnim imenima "dok Uprava i zvanično ne usvoji odluke", ali Avaz saznaje da su u pitanju sarajevski "Energoinvest" i IPSA te tuzlanski Rudarski institut, a veliki dio poslova u termosektoru pripast će slovenskim kompanijama.

- EPBiH je davno rezervirala 16 miliona KM za ove veoma bitne projekte i nadam se da će odmah po okončanju procedure započeti rad na njima - kazao je Jerlagić.

Prije 25 mjeseci, na insistiranje federalnog ministra industrije Vahida Heće "Elektrorpivreda BiH i "Elektroprivreda HZHB" potpisale su Sporazum s takozvanom APET grupom, prema kojem je ona trebala biti strateški partner u pripremi gradnje novih centrala, što danas sama radi EPBiH.

Sporazum nikada nije realiziran, niti je APET ponudio tada obećanih 20 miliona KM za pripremne projekte. Uprkos Hećinim tadašnjim tvrdnjama da EPBiH nema novca ni za ove poslove, a kamoli gradnju elektrana, vrijeme je pokazalo nešto sasvim suprotno!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti