Mekić: Ukidanjem odluke o zabrani uvoza BiH neće dozvoliti uvoz otpada

21.04.2009. 11:41 / Izvor: Fena
Mekić: Ukidanjem odluke o zabrani uvoza BiH neće dozvoliti uvoz otpada

Ukidanjem odluke o zabrani uvoza u BiH automobila starijih od sedam godina, te teretnih vozila i autobusa starijih od 10 godina, BiH neće dozvoliti uvoz neispravnih vozila, odnosno otpada iz evropskih zemalja.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragiša Mekić u izjavi Feni je podsjetio da je BiH obavezna ukinuti zabranu uvoza u skladu s CEFTA sporazumom, te Sporazumom o stabilizaciji i prudruživanju s Evropskom unijom, a koji ne dozvoljavaju bilo kakva kvantitativna ograničenja, osim u izuzetnim slučajevima kada može da dođe do prijetnje na zdravlje ljudi, životinja i okoline.

Tokom sastanka s predstavnicima Evropske komisije, kao rok za ukidanje zabrane uvoza postavljen je oktobar.

Do tada će, kako ističe Mekić, BiH uvesti sistem tehničke inspekcije uvezenih korištenih vozila koja treba osigurati da vozila rade sigurno, tiho i posebno sa smanjenim zagađenjem okoline.

Podsjetio je da je Ministarstvo trasporta i komunikacija BiH krajem prošle godine donijelo odluku o homologaciji i da je raspisan tender za obavljanje administrativnih poslova za njeno provođenje.

Homologacija je postupak kontrole kvalitete prema strogim evropskim normama, gdje se prati cjelokupan proces proizvodnje i kvalitete proizvoda u svim dijelovima proizvodnje, od definiranja narudžbe repromaterijala do završne kontrole finalnog proizvoda.

"Samo ukidanje odluke bez uvođenja sistema tehničke inspekcije ne bi nam donijelo ništa jer je radi zaštite zdravlja ljudi, životinja i okoline i donijeta još 2000. godine, mada nije u cijelosti bila usklađena s evropskim propisima", kazao je Mekić dodajući da je najvažnije da tehničke inspekcije zadovolje standarde i budu sposobne da na adekvatan način kontrolišu tehničku ispravnost uvezenih vozila.

Komisija za vanjsku trgovinu i carine Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prošle sedmice je podržala inicijativu za izmjenu odluke o ograničenju uvoza putničkih automobila, teretnih vozila i automobilskih guma. U vezi te inicijative je usvojen i zaključak o nužnosti donošenja legislative kojom bi se olakšao položaj domaće industrijske proizvodnje i olakšao nadzor nad uvozom robe iz ove oblasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti