Mektić: 400 od 700 registrovanih stranih firmi su fiktivne

06.12.2016. 12:07 / Izvor: N1
Mektić: 400 od 700 registrovanih stranih firmi su fiktivne

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić na pres-konferenciji izjavio je da 400 od 700 kontrolisanih pravnih lica - stranih državljana ima fiktivnu firmu

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić na pres-konferenciji izjavio je da 400 od 700 kontrolisanih pravnih lica - stranih državljana ima fiktivnu firmu s ciljem kupovine nekretnina u BiH.

Služba za poslove sa strancima BiH provodi akciju kodnog naziva 'Nekretnina'. U toku su kontrole na cijelom prostoru BiH i to blizu 700 pravnih subjekata i 16 turističkih naselja, javila je ranije N1.

Služba za poslove sa strancima BiH poduzima mjere iz svojih nadležnost radi utvrđivanja kontrole boravišnog statusa kao i efikasne kontrole kretanja i boravka stranaca zbog sumnje na negativne implikacije po sigurnosni sistem BiH i ekonomski sistem zbog neplaćanja poreza. Kontrola obuhvata strane državljane iz stranih zemalja između ostalog iz Kuvajta, Saudijske Arabije, Sirije, Libije, Ukrajine, Rusije.

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić na pres konferenciji koju je organizovao u Parlamentarnoj skupštini BiH, kazao da postoji očigledan problem zloupotrebe zakona BiH, nedorečenost pravnog okvira u BiH kada su nekretnine u pitanju i njhova kupovina koju obavljaju strani državljani.

"Kroz akciju Nekretnina smo kontrolisali 700 pravnih lica, više 400 ih je fiktivnog karaktera i ovdje su registrovani samo u svrhu sticanja prava na kupovinu nekretnine. Nemam ništa protiv stranih investicija, ali podrazumijeva se da dođu ozbiljni investitori, i investicije koje će donijeti vrijednost - i zaposliti domaće ljude", utvrdio je Mektić.

Ministar sigurnosti tvrdi da najveći broj provjerenih investitora sa stranim pasošom nije došao u BiH s tom namjerom, nego samo da kupe teritoriju i zauzmu prostor.

"Registrovani su putem posrednika ili punomoćnika, a ti stranci nikada nisu došli u BiH", tvrdio je Mektić.

"Samo u Sarajevu, od 545 kontrolisanih, kod 400 nismo našli na adresi gdje su registrovani. Nemaju transakcija, i sve upućuje na fiktivni karakter, a kupili su nekretnine velikih vrijednosti", ocijenio je.

Mektić je istakao da će preduzeti sve što je u njegovoj nadležnosti, uključiti obavještajne agencije da bi spriječio rad firmi fiktivnog karaktera, i uzimanje prostora BiH bez ozbiljnih namjera.

"Pozivam notarsku komoru da se upusti u problem, jer notari sačinjavaju ugovore koje nije moguće provesti do kraja. Oni su dužni kada im stranka dođe sa zahtjevom da sačine takav ugovor da ih upute i objasne situaciju da takvu nekretninu ne mogu uknjižiti na sebe i da je taj ugovor jedan skriveni dokument kojim garantuju da su nekome isplatili novac i nadaju se pogodnom momentu da registruju tu nekretninu", izjavio je Mektić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti