Mektić: Sve kapacitete ćemo podrediti borbi protiv terorizma

23.12.2015. 11:34 / Izvor: Akta.ba
Mektić: Sve kapacitete ćemo podrediti borbi protiv terorizma

Postoje mogućnosti za dalje unaprjeđenje dosadašnje dobre saradnje između Češke i BiH u oblasti sigurnosti, istaknuto je na sastanku.

Prioriteti u radu Ministarstva sigurnosti BiH i u narednom periodu bit će borba protiv terorizma i organiziranog kriminala, najavio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić tokom jučerašnjeg sastanka u Sarajevu sa ambasadorom Češke Republike Jakubom Skalnikom.

Zbog toga je ocijenjeno da će razmjena informacija i iskustava sa zemljama Evropske unije i regiona, biti od izuzetnog značaja. Ministar Mektić je upoznao ambasadora Skalnika i sa inicijativom, koju je nedavno pokrenuo, za uspostavljenje regionalnog centra za borbu protiv terorizma i krijumčarenja oružja, te da u idućoj godini očekuje konkretan iskorak u ovoj oblasti.

"Sve kapacitete ćemo podrediti borbi protiv terorizma. To je dugotrajan i složen proces protiv kojeg ćemo se boriti represivnim mjerama, ali ćemo djelovati i preventivno kroz pokrenute projekte deradikalizacije", naglasio je Mektić.

Također, konstatovano je da postoje mogućnosti za dalje unaprjeđenje dosadašnje dobre saradnje između Češke i BiH u oblasti sigurnosti. Posebno se to odnosi na podvodno deminiranje, te je najavljeno da će se i u idućoj godini Češka nastaviti pružati pomoć u uklanjanju neeksplodiranih sredstava pod vodom i obuku ronilaca.

Tokom razgovora pozitivnim je ocijenjen ostvareni napredak u pregovorima sa EUROPOL-om, koji je dobio odobrenje Evropskog parlamenta za potpisivanje operativnog i strateškog sporazuma sa BiH, čime će se značajno unaprijediti razmjena informacija, ali i olakšati zajedničke istrage u borbi protiv prekograničnog kriminala.

"Uspostavljanje saradnje sa EUROPOL-om na ovom nivou za nas je izuzetno važno jer stvaramo uslove da budemo dio jedinstvenog evropskog sigurnosnog sistema", poručio je Mektić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti