Menadžer Edina Džeke: BiH ima veliki potencijal u talentima

26.11.2014. 10:53 / Izvor: eKapija.ba
Menadžer Edina Džeke: BiH ima veliki potencijal u talentima
OTVORI GALERIJU

Kroz već poznati koncept događaja prisutni su mogli čuti uspješnu priču menadžera u specifičnom poslovnom sektoru – sportskom menadžmentu.

U organizaciji Agencije Global Market Solutions danas je u Atrium sali sarajevskog hotela Europe održan peti Business café na kom su prisutni imali priliku naučiti šta je ključ uspjeha u bosanskohercegovačkom sportskom menadžmentu kroz poslovnu priču Irfana Redžepagića.

"Na današnjem Business cafeu fokusirat ćemo se na sportski menadžment, s obzirom da je cilj ovog poslovnog druženja da motivišemo naše okruženje na akciju, da otkrijemo te skrivene heroje Bosne i Hercegovine. Prodati Edina Džeku i otvoriti mu put u Evropu, uspjeh je, prije svega, njegovog menadžera. Da bi jedna osoba uspjela u svijetu fudbala bitno je da ga određuje njegov menadžer. Irfan Redžepagić je neko ko nije imao menadžerski pedigre i koji je sa samo 25 godina krenuo u ovaj posao. Ni prije ni poslije rata mi u BiH nismo imali veći transfer nekog fudbalera. Redžepagić je postavio gornje limite u svijetu fudbala u našoj zemlji. Ovim Business cafeom želim kazati da biznis nije samo industrija, it sektor, trgovina i ostalo, već je i transfer fudbalera biznis, u prilog tome ide podatak da je posljednji transfer Edina Džeke iznosio 35 miliona eura, što je fenomenalna cifra", istakla je za naš portal Amra Hašimbegović, direktorica GMS-a.

U nastavku, brojni su gosti pažljivo slušali priču Irfana Redžepagića koji je često isticao kako su rad i trud najvažniji za uspjeh. Počeo je raditi već od 16. godine života, kad je radio razne poslove, često i one teške fizičke, ali, kako kaže, to mu je pomoglo da definira svoj cilj u životu jer je kroz to iskustvo znao čime se ne želi baviti u budućnosti.

Fudbalom se počeo baviti tako što je, na nagovor oca, postao fudbalski sudija. Kroz taj posao zavolio je sport i prepoznao potencijal u sportskom menadžmentu. Naravno, danas ga svi poznaju kao menadžera našeg dijamanta, kapitena bosanskohercegovačke nogometne reprezentacije – Edina Džeke. Kako ističe Redžepagić, sve je počelo na utakmici koju je upravo on sudio, Željezničar – Olimpic gdje zapazio Džeku. Njihova uspješna priča počinje tada, a traje već deset godina.

Tokom svog izlaganja Redžepagić je često napominjao mlade kako je bitno da se trude i da ne odustaju, naglasivši kako je i sam Edin Džeko imao brojnih poteškoća kada je počeo igrati u Češkoj, ali je zahvaljujući napornom radu i spremnosti da posluša savjete prevazišao sve prepreke. Edin Džeko je postao najveći bosanskohercegovački brend. Irfan Redžepagić ističe da je najbitnije odrediti cilj, imati vjeru u sebe i samopoštovanje i nikad ne odustajati od odabranog puta već istrajati u ostvarenju cilja koliko god teško djelovalo. Svi oni koji žele biti menadžeri trebaju prije svega što prije početi raditi i voditi računa da nipošto ne unište vlatitu reputaciju  na bilo koji način. Prisutnima je dao savjet koji je i sam dobio tokom odrastanja: nikad ne treba uzimati nešto tuđe i da prema svakome  treba biti čovjek, a ostalo će kad-tad doći na svoje.

Redžepagić svoji radom, trudom i zalaganjem prvi je uspio plasirati bosanskog igrača na najvisočije ljestvice u fudbalu.

Inače, sportski menadžment je potpuno drugačiji od konzervativnog, a i dalje je biznis u kojem se može zaraditi značajan iznos novca. Kakve sve prepreke moraju savladati bosanskohercegovački sportski menadžeri na svom putu do uspjeha s prisutnima je na petom Business caféu podijelio menadžer našeg dijamanta.

"BiH ima veliki potencijal što se tiče talenta, ali ima veliki nedostatak infrastrukture, znanja i edukacija trenera. Ako trener napravio iole neki iskorak, on traži put prema vani da poveća svoju zaradu što je sasvim normalno. S obzirom da je infrastruktura na veoma lošem nivou, to je najveći problem zašto ne naprave veći napredak", kazao je Irfan Redžepagić.

Po njegovom mišljenju, učešće Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu otvorilo je neka nova vrata u fudbalu. Kao primjer navodi Muhameda Bešića koji je do jučer igrao u Ferencvarosu, a danas igra u Evertonu.

"To je velika razlika. Mi taj trend trebamo nastavit, to je prostor koji trebamo iskoristiti, a to je sve do nas, trenera, igrača. Ovo što se sada dešava u FK Sarajevu, mislim da će ici nekim zdravim putem", naglasio je Redžepagić za eKapija.ba.

Peti Business café podržali su: BH Telecom d.d., Domoinvest d.o.o. Sarajevo i Triglav osiguranje d.d.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti