Mercator želi proizvode iz RS na svojim policama u Sloveniji

08.12.2017. 08:28 / Izvor: Nezavisne novine
Mercator želi proizvode iz RS na svojim policama u Sloveniji

Predstavnici slovenačkog Mercatora izrazili su jučer u Banjaluci zainteresovanost da proizvodi iz RS budu na policama ovog trgovinskog lanca u Sloveniji. 

Predstavnici slovenačkog Mercatora izrazili su jučer u Banjaluci zainteresovanost da proizvodi iz Republike Srpske budu na policama ovog trgovinskog lanca u Sloveniji. 

"Naše prodavnice su dovoljno velike da prime sve kvalitetne proizvode", poručili su iz Mercatora čiji su se predstavnici sastali sa privrednicima i proizvođačima u Banjaluci.

Inače podaci pokazuju kako se jako malo proizvoda iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine nalazi na policama slovenačkih trgovina.

Pojedini proizvodi iz BiH veoma teško pronalaze put do stranih polica, iako je u pitanju tržište sa sličnim prehrambenim navikama potrošača kao ono sa kojeg oni dolaze. 

Možda najbolji primjer tome je Slovenija, udaljena nekoliko stotina kilometara i par časova putovanja, a sa velikom bh. dijasporom koja nema priliku da uživa u domaćem proizvodu jer ih gotovo i nema. 

Malo ko može jasno da objasni zašto je to tako, jer administrativne barijere ne postoje, pa su stručnjaci uglavnom slažu da je tržište Evropske unije veoma zahtjevno pa mu proizvodi iz BiH ne odgovaraju ni kvalitetom ni izgledom, dok se sa druge strane čuva domaća proizvodnja.

Da bi se nešto moglo promijeniti, najavljeno je juče u Banjaluci na sastanku domaćih privrednika i slovenačkog "Mercatora", jednog od najvećih trgovinskih lanaca u ovoj zemlji. Pero Marić, direktor prodaje u banjalučkoj "Vitaminki", kaže kako je stiglo uvjerenje da će roba iz RS i BiH dobiti svoje mjesto na njihovim policama.

"Ta mogućnost postoji uvijek, samo je stvar kako se ko dogovori i kolika je  to želja partnera u Sloveniji", kazao je Marić.

Pero Ćorić, direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori Republike Srpske, kaže kako postoje kvalitetni proizvodi koji mogu zadovoljiti izbirljivo tržište Slovenije te da treba iskoristiti iskustva onih proizvođača iz RS koji su uspjeli da se probiju na njihovo tržište.

"Ono što je veoma bitno je da proizvodi budu kvalitetni i da postoje prepoznatljivi brendovi. Tu je i marketing, ali i činjenica da u Sloveniji živi veliki broj ljudi sa ovog prostora, što može biti jedan od argumenata da naši proizvodi bolje prođu. U svakom slučaju, kvalitet će odrediti buduću saradnju", kaže Ćorić, koji obećava pomoć Komore u ovom poslu.

Piter Zavrl, zastupnik "Mercatora Banjaluka" i "Mercatora BiH", poručio je kako je ovo velika prilika za sve dobavljače da se nađu na njihovim policama, kako u BiH tako i u Sloveniji, ali da postoje uslovi koji se moraju ispuniti, a o kojima juče nije puno rekao.

"Naši dućani su dovoljno veliki da možemo te proizvode staviti na pravo mjesto", poručio je on i kazao da je oduševljen načinom na koji su građani BiH dočekali povratak "Mercatora" u zemlju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti