Merkel: Zaboravite na zabave i masovne dočeke Nove godine

03.11.2020. 11:57 / Izvor: HINA
Merkel: Zaboravite na zabave i masovne dočeke Nove godine

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u ponedjeljak njemačke građane da se disciplinirano pridržavaju novih mjera zatvaranja.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u ponedjeljak njemačke građane da se disciplinirano pridržavaju novih mjera zatvaranja te je umanjila nade da bi nakon četiri tjedna, koliko bi mjere trebale ostati na snazi, mogao biti moguć brz povratak u normalu.

"Mi se moramo pripremiti na Božić u sjeni koronavirusa. Ali to ne mora biti Božić usamljenosti", rekla je Angela Merkel nakon sastanka tzv. korona kabineta.

Ona je istodobno najavila kako neće biti uobičajenih dočeka Nove godine.

"Neobuzdane silvestarske zabave ili masovni dočeci Nove godine neće biti mogući. Svjetlo na kraju tunela je još uvijek vrlo udaljeno", rekla je Merkel.

Ona je još jednom pozvala građane da se drže dosadašnjih i novih mjera borbe protiv širenja koronavirusa.

"Svako od nas odlučuje o tome hoćemo li ovaj studeni pamtiti kao zajednički uspjeh, a pridržavanje mjera je u tomu ključno", rekla je Merkel.

Ona je objasnila kako aktualna situacija s porastom broja zaraženih još uvijek daje povoda za zabrinutost.

"Mi danas bilježimo trostruko veći porast broja zaraženih u usporedbi sa sredinom listopada. Ako se ovako nastavi doći će do preopterećenja bolničkih kapaciteta", rekla je Merkel i dodala kako treba doći do situacije u kojoj će opet biti moguće praćenje tijeka zaraze, što već neko vrijeme nije moguće.

Formula uspjeha - smanjiti kontakte, raditi od kuće, izbjeći posjete i slavlja

Njemačka kancelarka je objasnila kako je trenutno u Njemačkoj broj novozaraženih u posljednjih 24 sata na 100.000 stanovnika iznosi 127, a da je cilj da on padne ispod 50.

"Mi moramo smanjiti broj kontakata, što je više moguće raditi od kuće, izbjeći posjete rodbini i izbjeći slavlja. Time stvaramo uvjete za podnošljivi prosinac", rekla je Merkel i dodala kako može razumjeti nezadovoljstvo kod nekih zbog novih mjera, ali da je njezina zadaća da ljude uvjeri u nužnost tih mjera.

Odgovarajući na pitanje o tome zašto su zabranjeni posjeti ugostiteljskim objektima i kazalištima, ali ne i crkvama i školama, njemačka kancelarka to je objasnila ustavnopravnim razlozima.

"Pravo na obrazovanje i prakticiranje vjere zauzimaju visoki položaj u Ustavu i ta je odluka donesena sa stručnjacima za ustavno pravo", rekla je Merkel.

Ona je naglasila kako se s premijerima saveznih pokrajina ponovno nalazi sredinom ovog mjeseca kako bi se utvrdilo donose li nove mjere zatvaranja rezultate.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti