Meso iz Srbije pod bh. oznakom ponovo završilo u Turskoj

09.03.2020. 07:44 / Izvor: N1
Meso iz Srbije pod bh. oznakom ponovo završilo u Turskoj

Podsjetimo kako ovo nije prvi put da je izvoz mesa u Tursku doveden u pitanje, odnosno potpuno obustavljen.

U potpunosti je obustavljen izvoz junećeg mesa u Tursku, a nakon što je Ured za veterinarstvo BiH zaprimio informaciju da je došlo do uvoza mesa iz Srbije i drugih zemalja koje se miješalo sa mesom lokalnih proizvođača i izvozilo za Tursku.

Klaonice “Šišović” iz Rakitnog i “Bajra” kod Travnika, koje su inače i jedine u Bosni i Hercegovini certificirane za otkup i izvoz, nisu ispoštovale uputstvo koje je izdao Ured za veterinstavo BiH, zbog čega su zatražene dodatne provjere.

"Bilo je određenih nepravilnosti, zato je izdato uputstvo o zabrani potpisivanja veterinarskih certifikata dok se potpuna kontrola ne uradi. Kada se uradi kontrola, biće stavljeno van snage. Nadam se da ćemo ove sedmice imati sastanke, nakon toga ćemo odlučiti da li će ponovo biti dozvoljen izvoz ili će se nastaviti sa istražnim radnjama", kaže za N1 Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinartvo BiH.

Podsjetimo kako ovo nije prvi put da je izvoz mesa u Tursku doveden u pitanje, odnosno potpuno obustavljen. Istražne institucije, uključujući SIPA-u i veterinarske inspekcije u Bosni i Hercegovini 2016. godine provele su opsežne provjere kako bi otkrili mrežu krijumčara tada goveđeg mesa koje je uvezeno iz zemalja EU, a zatim izvezeno u Tursku uz izbjegavanje plaćanja carinskih taksi.

Tada je otkriveno najmanje 700 krivotvorenih pasoša za životinje i stotine krivotvorenih ušnih markica. No izvoz je kasnije deblokiran, prošle godine uspjeli su se ispregovarati i kontigenti junećeg mesa, no to nije bilo nimalo lako zbog iskustva prethodnih godina.

"Trenutni sporazum o slobodnoj trgovini nije obuhvatio određene vrste mesa. Mi smo insistirali na tome. Oni nisu bili raspoloženi na početku, jer je 2016. godine došlo do priličnih prevara s naše strane. Bilo je poljuljano povjerenje, ne samo po pitanju mesa. To se na mnoge stvari odrazilo", podsjećamo na izjavu pomoćnika ministra za međunarodne trgovinske odnose u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Midhata Salića.

Poduzetnika iz Han Pijeska Milisava Tomovića koji se godinama bavi otkupom i prometom kože ovakve stvari previše ne iznenađuju. Naglašava kako BiH nema dovoljno mesa ni da pokrije svoje tržište dok se izvozi u Tursku. Zbog toga jedemo meso iz Poljske i Argentine koje smo čini se ponovno počeli i izvoziti kao domaće. U konačnici stvar je institucija, dodaje.

"Na jednom području kao što je Romanijska regija ne postoji nijedan objekat za razvoj stočarstva. To je četiri ili pet opština, to je strašno. Niko o tome ne vodi računa. Kada su u pitanju malverzacije, pričao sam sa jednim čovjekom koji se bavio slučajem kada je velika količina mesa ušla u BiH i on je pokrenuo akciju da se utvrdi ko stoji iza toga. Jedva je izvukao živu glavu. Postoje sile koje sprečavaju ozbiljan rad onih koji bi trebali da uvedu u red takve, jer neko moćan stoji iza njih", rekao je.

U resornom ministarstvu jučer se nisu oglašavali, u firmama "Bajra" i "Šišović" danas bez komentara. Saopštenjem za javnost obratili su se jedino iz Srpske demokratske stranke čiji je predsjednik obavljao funkciju ministra vanjske trgovine u prethodnom sazivu.

U saopštenju se podsjeća kako je aranžaman sa Turskom dugo pripreman i da domaći proizvođači nisu spremni platiti visoku cijenu zbog onih koji u ovom poslu vide sebe i svoj sitni interes naspram interesa stotina ljudi i preduzeća i ogromnog novca uloženog u tov junadi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti