Metalci u BiH 100.000 mjeseci bez plaća i 40.000 godina bez staža

14.11.2014. 13:19 / Izvor: Fena
Metalci u BiH 100.000 mjeseci bez plaća i 40.000 godina bez staža

Predsjednik Sindikata metalaca BiH Muhamed Hadžić danas je na pres-konferenciji u Domu Sindikata u Sarajevu upozorio na teško stanje u kojem se nalazi veliki broj preduzeća u ovom sektoru.

Predsjednik Sindikata metalaca BiH Muhamed Hadžić danas je na pres-konferenciji u Domu Sindikata u Sarajevu upozorio na teško stanje u kojem se nalazi veliki broj preduzeća u ovom sektoru, kao i na težak položaj radnika, te pozvao institucije vlasti da pomognu u rješavanju problema da bi se zaustavilo daljnje propadanje firmi.

"Predsjednik Sindikata metalaca BiH Muhamed Hadžić danas je na pres-konferenciji u Domu Sindikata u Sarajevu upozorio na teško stanje u kojem se nalazi veliki broj preduzeća u ovom sektoru, kao i na težak položaj radnika, te pozvao institucije vlasti da pomognu u rješavanju problema da bi se zaustavilo daljnje propadanje firmi".

Povodom 15. novembra, Dana metalaca, u Domu sindikata upriličena je sjednica Odbora Sindikata metalaca BiH posvećena stanju i položaju radnika u toj branši. Hadžić je kazao da radnici nemaju niti jedan razlog za svečano obilježavanje Dana metalaca. 

"Dok mi obilježavamo Dan metalaca, naše kolege u Tuzli štrajkuju, radnicima u ovom sektoru je neuvezan staž za 40.000 godina, a plaće neisplaćene za 100.000 mjeseci", kazao je Hadžić, napominjući da vremena za čekanje više nema.

Predstavnici Sindikata metalaca protive se novom zakonu o radu u Federaciji BiH jer su, kako ističu, predložena određena rješenja čija je intencija ukidanje kolektivnih ugovora, uvođenje instituta zapošljavanja na određeno vrijeme, koji će biti pravilo, a stalni radni odnos izuzetak. 

Potpredsjednik Sindikata metalaca BiH Bajro Melez je kazao da je neophodno da se nove vlasti na svim nivoima što prije formiraju i da funkcije preuzmu stručni ljudi koji će raditi u interesu BiH. 

Ozbiljan privredni razvoj u ovoj zemlji, kako je kazao potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata Sinan Husić, uključuje, između ostalog, da se metalskoj industrija vrati i osigura mjesto koje joj pripada.

Radnici u ovoj zemlji, kako je istakao Husić, sigurno zaslužuju kvalitetniji životni standard.

Međutim, umjesto toga za radnike Bire Bihać poslodavac je pripremio otkaze.

"Većinski vlasnik Bire Bihać odlučio je sa proizvodnje preći na trgovinu i tako je najprije podijelio otkaze za 14 radnika, a spremaju se otkazi za još 168 zaposlenih", izjavio je predstavnik Sindikata radnika Bire Bihać Omer Balić.

Naveo je da zahtjevaju da se tih 14 radnika vrati na posao i da se nastavi s proizvodnjom jer je Bira firma koja ima perspektivu.

"Borit ćemo se svim sindikalnim sredstvima da zaštitimo svoja radna mjesta, jer smo ovu firmu branili u ratu i digli je iz pepela", istakao je Balić.

Među rijetkim svijetlim primjerima u ovom sektoru je firma iz namjenske industrije Igman Konjic koja, kako je kazao radnik Vahid Ramić, ima ugovorene poslove do 2016. godine, a sva ranija dugovanja prema radnicima su izmirena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti