Metaling iz Jajca ulaže 8 miliona KM u savremene pogone

25.05.2016. 11:57 / Izvor: Akta.ba
Metaling iz Jajca ulaže 8 miliona KM u savremene pogone
OTVORI GALERIJU

Metaling d.o.o. Jajce osnovano je 2006 godine i danas upošljava preko 50 radnika.

Zahvaljujući prirodnom bogatstvu BiH u pogledu rudnih sirovina, laka industrija, odnosno metaloprerađivački sektor, predstavlja najsnažniji sektor u zemlji. Udio ovog sektora čini gotovo jednu četvrtinu ukupnog BiH izvoza.

Da je to tako vidi se i iz poslovanja jedne od najuspješnijih kompanija metalske industrije u BiH Metaling d.o.o. Jajce.

Metaling d.o.o. Jajce osnovano je 2006 godine i danas upošljava preko 50 radnika a 90 posto njihove proizvodnje ide u zemlje EU.

U cilju što bolje prezentacije uspješnih kompanija u našoj zemlji naš portal Akta.ba je posjetio ovu kompaniju i u razgovoru sa Pile Dujićem prokuratorom u kompaniji saznali nešto o njihovim trenutno aktuelnim projektima kao i planovima za daljni rast i razvoj Metalinga.

Pile Dujić za Akta.ba kaže da kompanija trenutno aktivno radi na proširenju svojih pogonskih objekata koji će se prostirati na novih 6.500m2. Plan je da novoizgrađene hale budu gotove do 1.9.2016 godine i koštat će oko 3 miliona KM.

"Nova ulaganja znače nove investicije i nova zapošljavanja. Naša kompanija nastoji investirati na domaćem tržištu ali poslovi od kojih naša kompanija živi su u zemljama EU. Poslije 25 godina rada postali smo prepoznatljivi na tim tržištima i nastojimo uvijek biti konkuretni na nekim drugim", kaže Dujić.

Najznačajniji projekat na kojem ova kompanija trenutno radi je izgradnja metroa u Kopenhagenu, ugovor koji je vrijedan preko 15 miliona eura.

"Nastojimo da kroz sve naše projekte koje radimo, više radimo za izvoz. Razlozi zašto djelujemo izvan naše zemlje je cjenovno povoljnije tržišta u EU i regulativnosti prilikom apliciranja na javne natječaje. Naravno ni tamo nije sve idealno ali ukoliko se svojom kvalitetom nametnete nekom tržištu to vam svakako osigurava uspjeh u daljem poslovanju. Naše djelovanje je aktivno i u našoj zemlji i od toga ne bježimo", kaže Dujić.

Od aktuelnih projekata na domaćem tžištu trenutno rade na projektu izgradnje gradske tržnice Vitez gdje postavljaju čeličnu konstrukciju, odnosno natkrivaju plato tržnice. A u planu je i izgradnja hale u Banja Luci i izgradnja hale u Jajcu za kompaniju koja se bavi izradom aluminisjkih felgi.

Nova ulaganja vrijedna 8 miliona KM

Da se Metaling d.o.o Jajce svakodnevno razvija i širi svoje poslovanje vidi se i u zapošljavanju jer je u posljednje vrijeme ova kompanija zaposlila 25 ljudi i do kraja godine planira nova zapošljavanja.

"Naša ulaganja za 2016-2017 godinu kreću se od oko 8 miliona KM. Ulaganja za cilj imaju stvaranje savremenih pogona za proizvodnju čeličnih struktura. Plan nam je da uvežemo tehnički biro sa CNC mašinama, gdje će napravljeni projekat biti uvezan sa mašinama koje će raditi na krajnjem proizvodu", kaže Dujić.

Metaloprerađivački sektor ima potencijal za značajno povećanje prodaje, izvoza i zaposlenosti. U nizu problema koji još uvijek koče razvoj ovog sektora u BiH, kao glavna prepreka identifikovani su a i Dujić je to potvrdio, nedostatak informacija o trendovima na tržištu, potencijalnim kupcima, poslovnom okruženju, prilikama za razvoj radne snage i mnoge druge koje možda druge kompanije iz ovog sektora sprječavaju da šire svoja tržišta.

"Mi imamo veliku prednost u odnosu na zapad imamo kvalificiranu radnu snagu, jeftiniju radnu snagu u odnosu na EU i to trebamo da što više iskoristimo i nametnemo se tržištima u svijetu. Naša zemlja jeste mala u odnosu na svjetske sile ali ako želimo razviti našu ekonomiju prema vanjskom tržištu onda mu se moramo i nametnuti i biti sigurni da nećemo opteretiti neko tržište našim kompanija pa da se na taj način gube poslovi", kaže Dujić.

Za sve one koji žele ulagati Dujić kaže da je investiranje prema izvozu jedini pravi način za uspjeti.

"Ne treba sjediti u svome mjestu i čekati da investitori dođu. Investitore treba tražiti, ako je bolje raditi za 2 eura u Danskoj nego za tri KM u BiH zbog čega se ne bi išlo u osvajanje EU tržišta. Oni traže kvalitet a mi to imamo. Svako ko investira u našoj zemlji za izvozi uspjet će", ističe Dujić.

 

Metaling d.o.o. je dio korporacije Metalmont Corp

Glavni proizvodni program poduzeća Metaling d.o.o. Jajce je proizvodnja i montaža metalnih konstrukcija. U sklopu svojih usluga nude zavarivanja dijelova metalnih konstrukcija, metalne opreme i slično postupcima MIG/MAG, TIG i REL, rezanja mehaničko , plinsko i plazma debljina do 40 mm, savijanja lima i cijevi kutno i okruglo, debljina lima do 12 mm, pjeskarenja svih vrsta metalnih konstrukcija.

Za sve oblike metalnih konstrukcija Metaling izrađuje i potrebnu tehničku dokumentaciju ukoliko ju investitor nema. Izrađuju metalne konstrukcije proizvodnih pogona, hala, benzinskih crpki, skladišta, dvorana, hladnjača, krovišta, silosa, auto salona, gospodarskih objekata i si.

Također izrađuju metalne ograde, stubišta, nadstrešnice kao i kalupe za AB predgotovljene elemente, metalne kranske staze i mnoštvo drugih metalskih elemenata.

Metaling d.o.o. je dio korporacije Metalmont Corp kojoj je sjedište u Italiji i koja radi i dijeluje na prostoru cijele Europe.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti