Metalna i elektroindustrija na sajmu mašinogradnje i inženjerstva FMB

13.11.2017. 12:58 / Izvor: Akta.ba
Metalna i elektroindustrija na sajmu mašinogradnje i inženjerstva FMB

Ove godine na FMB-u je 556 firmi  predstavilo svoje inovativne proizvode i rješenja  iz mašinogradnje, obrade metala, inženjerstva, elektronike...

Predstavnici Privredne/Gospodarske komore FBiH, direktor Sektora za industriju i usluge Almin Mališević i predsjednik Udruženja metalne i elektro industrije Kasim Kotorić,  su bili dio bh. delegacije koja je 8. i 9. 11. 2017. godine posjetila sajam mašinogradnje i inženjerstva FMB u Bad Salzuflenu u Njemačkoj.

Sajam FMB osnovan je 2005. godine kao prezentacijska platforma za dobavljače mašinogradnje. Sa više od 700 firmi u oblasti mašinogradnje i njihovih dobavljača, regija u kojoj se sajam održava Ostwestfalen-Lippe, jedna je od najjačih u Njemačkoj i generira godišnji promet od preko 19 milijardi eura. FMB sajam okuplja konstruktore, programere i kupce zajedno u ciljanom smislu i predstavlja cjelokupni spektar industrije dobavljača za izgradnju mašina i postrojenja, uključujući i preteće usluge.

Ove godine na FMB-u je 556 firmi  predstavilo svoje inovativne proizvode i rješenja  iz mašinogradnje, obrade metala, inženjerstva, elektronike, softverskih rješenja i prateće opreme za mašinsku industriju.

Posjeta je organizirana uz podršku zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj, EU ProLocal kojeg sprovodi GIZ, s ciljem podrške razvoju metalske industrije u Bosni i Hercegovini i uspostavljanju kontakata bh privrede sa jednim od najrazvijenijih regiona u Njemačkoj.

Pored predstavnika i eksperata GIZ-a kao organizatora, u posjeti su učestvovali predstavnici Privredne/Gospodarske komore FBiH, Vanjskotrgovinske komore BiH, Privredne komore RS i  Intera Tehnološkog parka. 

Bh delegacija je održala sastanak sa predstavnicima FMB sajma sa Christian Enßle, Jörn-Hendrik Dux i Wolfgang Marquardt, na kojem su domaćini održali kratku prezentaciju sajma i mogućnosti koje su pružaju izlagačima. Predstavnici iz BiH  su informisali domaćine o bh metalskoj industriji, potencijalima, kao i perspektivi ove grane u BiH. Sa predstavnicima sajma, upriličen je obilazak sajma, te posjeta štandu Clastera ITS OWL.

Drugog dana posjete upriličena je posjeta Privrednoj komori Bielefelda. Održan je sastanak sa Jens U. Heckeroth i Arne Potthoff na kojem su predstavljeni impresivni statistički pokazatelji u regiji Ostwestfalen zu Bielefeld koja spada među najrazvijenije u Njemačkoj. Regija sa 1,7 miliona stanovnika, 680.000 zaposlenih i preko 100.000 firmi ostvaruje GDP per capita sa 35.000 eura.

Predstavnici Privredne/Gospodarske komore FBiH su predstavili stanje u metalskoj industriji BiH,  potencijale koji postoje kao i mogućnosti za uspostavljenje poslovnih veza njemačkih i bh firmi. Također, domaćinima je ukazano na velike mogućnosti za investiranje u Bosnu i Hercegovinu i dogovoreno je da se dostave detaljne informacije o investicionim lokacijama i uslovima u kojima se posluje u Bosni i Hercegovini.

Privredna/Gospodarska komora FBiH će nastojati da uz pomoć EU ProLocal projekta i GIZ-a, organizuje kolektivno izlaganje bh firmi na sajmu FMB 2018. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti