Vijesti

Metalno iz Zenice spremno ulazi u 2010: Očekuju nove poslove na europskim termoelektranama

08.02.2010. 16:06 / Izvor: eKapija.ba

Kompanija Metalno iz Zenice ne boji se krize ni u ovoj godini jer su prije nekoliko dana potpisali ugovore teške 5 miliona eura s njemačkom projektantskom kućom DiA. Ovim potezom su osigurali poslovanje za 2010. godinu koja će , kako predviđaju stručnjaci, biti teška za sve kompanije u BiH. Radi se o poslovima nabavke materijala, izrade, čelinih dijelova za termolektrane u Njemačkoj i Poljskoj te njihova isporuka na gradilište kao i izradu dijelova za kompaniju RWE, jednu od najvećih njemačkih energetskih kompanija.

"Potpisivanjem ovih ugovora riješili smo naše glavne probleme za 2010.", kazao je za naš portal Nedim Salihagić, izvršni direktor komercijalnog sektora Metalnog. Napominje da je ovo samo nastavak radova na istim termoelektranama na kojima su radili prošle godine kao i nastavak četverogodišnje uspješne suradnje s njihovim starim partnerom iz Njemačke.

Za ovu godinu najavio je potpisvanje još nekoliko ugovora s njemačkom projektanskom kućom DiA i kompanijom RWE. Salihagić ističe da im se ovim otvaraju mogućnosti za potpisivanje novih ugovora.

"Potpisali smo jedan ugovor za isporuku za Poljsku, a nadamo se da ćemo poslovanje proširiti na još neke članice EU-a kao što su Bugarska i Rumunija jer se i tamo dosta rade remonti na termolektranama", kaže on. Ističe da postoji i velika mogućnost da uđu u poslove remonta i izgradnje novih postrojenja na termoelektrani Obilić na Kosovu.

Osim na zahtjevnom europskom tržištu na kojem su prisutni još od 1996. kaže, nadaju se i poslovima na rekonstrukciji i izgradnji elektroenergetskih objekata u BiH, prije svega na planiranim remontima kao i na izgradnji novih blokova na termolektranama Kakanj i Tuzla.

"Za posao izgradnje ovih objekta planiramo nastupiti u konzorciju s projektanskom kućom Fizia iz Njemačke", kaže on. Zanima ih i posao izrade filtera za bloku 6 u TE Kakanj, a također će se, kaže, s konzorcijem pojaviti na tenderu za rušenje blokova u Kaknju i Tuzli.

Kaže da su prilikom ulaska na EU tržište morali izvršiti niz certifikacija koje su zahtijevali njihovi kupci te da samim tim sada imaju dobre preduvjete da dalje poslovanje na ovom tržištu.

Mali problem ima za sada predstavlja pad cijena na EU tržištu koji je prisutan od prošle godine ali ističe da su navedenim ugovorima osigurali mirnu 2010. godinu. Iako je 2008. godina bila bolja od ove kaže, da im je najvažnije da mogu poslovati bez kreditnog zaduživanja. Salihagić kaže da ove godine planiraju i ulaganja u iznosu od 2 miliona maraka koje namjeravaju investirati u objekte i opremu.

D.Kozina

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti