Metalno: Radnicima otkazi, benzinska pumpa i dvije hale idu pod zakup

11.01.2017. 12:23 / Izvor: Naša riječ
Metalno: Radnicima otkazi, benzinska pumpa i dvije hale idu pod zakup

Stečajni upravnik nema odgovor na pitanje da li će radnici prijavom na biro steći pravo na novčanu naknadu.

Stečajni upravnik Metalnog dd Zenica uručit će danas radnicima posrnulog metalnog giganta otkaze ugovora o radu. Upravnik Vitomir Tošanović potvrdio nam je da će tako iskoristiti zakonsku moogućnost da radnike pošalje na biro za zapošljavanje 60 dana nakon otvaranja stečajnog postupka. Ovaj korak, kaže, bio je neizbježan, jer posla nema.

"U toku su pregovori sa našim partnerima zeničkim 'ArcelorMittalom' i zagrebačkim 'Vijaduktom', ali još nema ništa konkretno. Pozitivno je što će u ovih sedam dana proraditi naša benzinska pumpa, gdje će posao dobiti pet radnika 'Metalnog' i jedan radnik firme 'Aveo' iz Zavidovića, koja je uzela pumpu pod zakup. Otkaze će dobiti 132 radnika, a zadržat ćemo tek mali broj među kojima su i radnici obezbjeđenja ", kaže Tošanović.

Stečajni upravnik nema odgovor na pitanje da li će radnici prijavom na biro steći pravo na novčanu naknadu, ali podsjeća da su mnoge firme to pravo ostvarile putem suda.

"Praksa je da se pokrene tužba protiv biroa i nećemo bježati od te opcije. Već smo obezbijedili advokata i vjerujemo da radnici neće ostati bez naknade", kategoričan je Tošanović.

RADNICI TRAŽE POMOĆ

Radnici preživljavaju najveću agoniju u šest decenija postojanja nekadašnje perjanice metalne industrije u Srednjoj Bosni. Bez posla su i primanja već godinu dana, a sve su manje šanse da će naplatiti potraživanja u stečajnom postupku, koji je otvoren 10. oktobra. Jer, obaveze "Metalnog" procjenjuju se na oko 26 miliona KM, što je gotovo jednako vrijednosti imovine u krugu u Drivuši.

Stečaj je pokrenut na prijedlog devet radnika i privatne firme "Integra" Zenica, nakon što su iscrpljene sve mogućnosti četiri investicijska fonda, vlasnici kontrolnog paketa od 54 posto dionica, nisu uspjeli obezbijediti sredstva za oživljavanje proizvodnje. Od kupovine pogona i proizvodnje rezervoara za hemijsku i naftnu industriju zasad je odustala i holandsko-belgijska "CGH grupa", najavivši da će pokušati doći do imovine u stečajnom postupku.

"Radnici su ostali na ulici bez igdje ičega i nade da će biti bolje. Uputili smo dopise Gradu Zenica i Vladi Zeničko-dobojskog kantona da nam odobre interventnu pomoć da prebrodimo ovaj teški period", kaže predstavnik radnika Mensud Šabić. U Gradskoj upravi rečeno nam je kako će zahtjev svakako biti razmotren, ali da do petka takav dopis radnika nije zaprimljen.

STEČAJNI PLAN

Skupština povjerilaca zakazana je za 27. februar, a do tadaJn stečajna uprava trebala pripremiti plan oživljavanja proizvodnje i oporavka preduzeća.

"Zatražit ćemo od banaka grejs period od godinu dana da pokušamo oživjeti proizvodnju i stabilizovati firmu. Drugog izlaza nema nego tražiti stare partnere i pokušati spasiti firmu. Nisam pobornik izrade 'šupljih' planova koje je nemoguće provesti. Potrebno je mnogo sluha od banaka koje su praktično hipote-karni vlasnici, ali nam ide u prilog to što je firma jedna tehnološka cjelina i što se ne može parcijalno prodavati. Kada bi svaka banka prodavala svoj dio ne bismo napravili ništa ", kaže Tošanović.

Stečajni upravnik otkriva kako su u toku pregovori o izdavanju pod zakup dvije hale od čega bi se obezbijedili značajni prihodi, te da bi razgovori trebali biti konkretizovani za dvije-tri sedmice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti