Metalska industrija u petak bi trebala dobiti granski kolektivni ugovor

25.08.2016. 07:50 / Izvor: Fena
Metalska industrija u petak bi trebala dobiti granski kolektivni ugovor

Kolektivnim ugovorom, pojašnjava Melez, bit će uređena prava i obaveze poslodavaca i radnika.

Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH bit će potpisan u petak, 26. augusta, potvrdio je Feni predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez.

U pregovorima su učestvovali: Sindikat metalaca,  Grupacija metalaca pri Udruženju poslodavaca FBiH, Federalna vlada i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH.

- Imali smo mnogo posla, ali smo uspjeli usaglasiti tekst granskog kolektivnog ugovora od kojeg će koristi imati više od 20.000 radnika u ovom, najbrojnijem sektoru - istakao je Melez.

Kolektivnim ugovorom, pojašnjava Melez, bit će uređena prava i obaveze poslodavaca i radnika u pogledu: pitanja iz radnih odnosa i pitanja u vezi s radnim odnosima, najniže plaće, naknada, uslova za rad sindikata, postupka kolektivnog pregovaranja i načina mirnog rješavanja kolektivnih radnih sporova.

Također, odnosit će se i na druga pitanja od značaja za uređivanje odnosa između poslodavaca i radnika koja nisu ili nisu u cjelosti uređena Zakonom o radu i drugim propisima, odnosno na pitanja za koja je Zakon predvidio da će biti uređena kolektivnim ugovorom.

Po zaključivanju, novi ugovor će biti objavljen u Službenim novinama FBiH, a na snagu stupa naredni dan od dana objavljivanja.

Pregovarački tim prvi put se sastao 19. jula ove godine kada je dogovoren 81 od 85 članova prijedloga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti