MH Biser nakit koji priča nevjerovatnu priču

03.12.2020. 10:33 / Izvor: Akta.ba

Hatidža Smajić vlasnica obrtničke djelatnosti MH Biser bavi se dizajniranjem, izradom i restauracijom nakita od bisera. Od djetinjstva je gajila ljubav prema biserima, a onda je iz te ljubavi pokrenula biznis.

Hatidža Smajić vlasnica obrtničke djelatnosti MH Biser bavi se dizajniranjem, izradom i restauracijom nakita od bisera. Od djetinjstva je gajila ljubav prema biserima, a onda je iz te ljubavi pokrenula biznis.

"Kada sam bila djevojčica nena mi je poklonila biserne naušnice. To je bio razlog da zavolim bisere. Moj sljedeći susret sa biserima bio je u Medini. Tada sam saznala koliko postoji različitih vrsta bisera. Bila sam oduševljena i odlučila sam da počnem izrađivati nakit od bisera. Svako zrno bisera je drugačije. U prirodi ne postoje dva ista zrna bisera. Ono što je jako važno jeste da ne traže nikakvu dodatnu obradu već se od takvih bisera pravi nakit.  Izradom nakita od bisera bavim se već 12 godina. U početku je to bio samo hobi, a onda sam 2018. godine registrovala obrt za izradu nakita od bisera u kombinaciji sa plemenitim metalim. Ovakav obrt spada u stare zanate", rekla je Hatidža.

Osim izrade nakita od bisera Hatidža se bavi i restauracijom. Klijenti joj donose stare bisere koje ona ponovo naniže ili promjeni kopču.

"Restauracija je mnogo više od same popravke nakita. Na taj način pomažem klijentima da sačuvaju uspomene. Često mi donose nakit koji su dobili od svoje pranane ili majke. Takve uspomene su neprocjenjive jer se biserni nakit prenosi sa generacije na generaciju i on je zaista pravo blago. Sretna sam kada obradujem nekog i pomognem porodicama da nastave održavati tradiciju.", naglasila je vlasnica MH Bisera.

Različite vrste nakita od bisera

MH Biser se izrađuje ženski i muški nakit od bisera koji čine ogrlice, narukvice, naušnice, prstenovi i nanožnice.

"Biserni nakit je jednostavno prilagoditi svakom outfitu, dodavanjem nekog srebrenog segmenta ili kombinacija sa drugim poludragim kamenom", istakla je dizajnerica nakita.

Nakit uglavnom prodaje online preko društvenih mreža, a od nedavno je napravila i web shop.

"Pandemija korona virusa nažalost nije zaobišla ni ovu oblast. Početak pandemije je bio težak. U jednom momentu je prodaja bila potpuno obustavljena. Sada je hvala Bogu stanje bolje, ali i dalje je teško", priča Hatidža.

S obzirom na to da većinu materijala nabavlja iz inostranstva pandemija je otežala nabavku. Cijena repromaterija je porasla u odnosu na vrijeme prije pandemije.  U nabavci repromaterijala i izradi nakita Hatidži pomaže porodica.

"Moj suprug najčešće nabavlja repromaterijal od kojeg izrađujem nakit, a ni mojim sinovima nije strana izrada nakita. Često sami sebi naprave narukvicu.", rekla je vlasnica obrta.

Nevjerovatna priča o biseru

Priča o biseru je jedna nevjerovatna priča, a svako zrno bisera je posebno.

"Biseni nakit priča nevjerovatnu priču. Da bi jedno zrno bisera nastalo školjka luči sedef u trajanju od godinu do šest godina, a kada se biser pronađe samo 10% pronađenih bisera može se koristiti za izradu nakita. Ostali biseri se koriste u druge svrhe. Najčešće  se koriste u kozmetici kao biserni prah.", naglasila je Hatidža.

Vlasnici MH Bisera želja je da uskoro otvori svoju radnju u kojoj će prodavati nakit od bisera.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti