MI-BOSPO obilježava 18 godina postojanja

14.08.2014. 14:09 / Izvor: eKapija.ba
MI-BOSPO obilježava 18 godina postojanja

U ovim teškim vremenima nakon svih uspona i padova, MI-BOSPO je izrastao u stabilnu i respektabilnu finansijsku instituciju, društveno odgovornu, kako prema klijentima tako i prema svojim zaposlenicima.

MI BOSPO  ove godine zajedno sa svojim klijentima slavi 18 godina postojanja. U ovim teškim vremenima nakon svih uspona i padova, MI-BOSPO je  izrastao u stabilnu i respektabilnu finansijsku instituciju, društveno odgovornu, kako prema klijentima tako i prema svojim zaposlenicima.

Mikrokreditna organizacija MI-BOSPO nastaje 1996. godine, kao pilot projekt Svjetske banke s ciljem istraživanja potreba i mogućnosti za uspostavljanje mikrokreditiranja u Bosni i Hercegovini. Osoblje tadašnjeg MI-BOSPO-a prepoznalo je prisutnost znatnog broja žena koje ne žele ovisiti o humanitarnoj pomoći, nego žele poboljšati kvalitet života svojih porodica, samostalno ostvarujući prihode od određenih djelatnosti.

Mikrokreditiranje je bio izlaz za ovu populaciju, te bijeg od humanitarne pomoći ka dostojanstvenom životu. Od tada pa i danas, vodilja MI-BOSPO-a jeste  omogućiti pristup kreditima i nefinansijskim uslugama stanovništvu, ali posebno ženama poduzetnicama, niskih primanja u cilju jačanja poduzetništva, njihovog ekonomskog i društvenog položaja. Podržavajući i potičući poduzetnički duh žene u MI-BOSPO-u vjeruju da ekonomski jačaju porodicu i utiču na smanjenje siromaštva u društvu.

MI-BOSPO promoviše odgovorno finansiranje kroz primjenu principa zaštite potrošača pri čemu teži da bude značajan akter u razvoju ženskog poduzetništva. Od 2013. godine, MI-BOSPO je dobitnik SMART certifikata koji podrazumjeva zaštitu klijenata u mikrofinanasijskom sektoru, kroz bolje razumjevanje principa i pokazatelja za zaštitu klijenata od strane mikrofinansijskih organizacija.

Osim toga, MI-BOSPO je izgradio i Mrežu žena u biznisu koja je okupila blizu 2000 poduzetnica iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, pruživši članicama podršku po pitanju edukacije, zagovaranja, tržišnog uvezivanja i promocije.

"MI-BOSPO-u je svih ovih 18 godina klijent na prvom mjestu. Tako će biti i u godinama koje dolaze. Postojeću paletu proizvoda MI-BOSPO i ove godine prilagođava potrebama klijenata za nadolazeću jesen i zimu, te pruža izvrsnu uslugu klijentima kroz 24 ureda", poručuju iz MI-BOSPO.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti