Microsoft BiH: Održana konferencija o zaštiti prava intelektualne svojine u BiH - Smanjenje stope piratstva u IT industriji direktno doprinosi otvaranju novih radnih mjesta

15.10.2009. 16:14 / Izvor: Pristop BH
Microsoft BiH: Održana konferencija o zaštiti prava intelektualne svojine u BiH - Smanjenje stope piratstva u IT industriji direktno doprinosi otvaranju novih radnih mjesta

U Sarajevu je 15. oktobra 2009. godine po prvi put održana konferencija o zaštiti prava intelektualne svojine u BiH za nastavnike i direktore osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini. Konferencija je bila idealna prilika da nositelji obrazovanja u našoj zemlji od predstavnika ambasade SAD-a, Microsofta BiH, Instituta za zaštitu intelektualne svojine u BiH, agencije Sine Qua Non i AmCham-a saznaju nešto više o različitim oblicima intelektualne svojine, te o načinima da znanje iz ovog polja prenesu na svoje učenike kroz redovni obrazovni proces.

Ova jednodnevna konferencija, u organizaciji Microsoft BiH, i odabrana tema je od izuzetnog značaja kako za svakodnevni život u BiH, tako i za budućnost naše zemlje pa su nosioci obrazovanja i razvoja kapaciteta budućih naraštaja predstavljali najbolju adresu za razgovore o podizanju svijesti pogotovo zbog činjenice da su je inicirali članovi Savjetodavnog odbora Microsoft programa "Partneri u učenju".

Značaj ove konferencije se može prepoznati i u činjenici da je efikasna zaštita prava intelektualne svojine jedan od preduslova za pridruživanje Evropskoj uniji, što je svakako strateški cilj Bosne i Hercegovine.

Lejla Zukić-Krivdić, direktor Microsoft BiH je u svom obraćanju istakla da je opredjeljenje Microsoft korporacije da bude istinski partner vlasti u BiH i da pruži doprinos u daljem razvoju ove zemlje, a smanjenje stope piratstva u IT industriji direktno doprinosi otvaranju novih radnih mjesta za visoko kvalificirane stručnjake u ovoj oblasti, motivira dalji razvoj inovacija, ali i same IT industrije.

(Lejla Hadžiabdić)

"Indirektno, koristi za državu su ogromne, a kao najbitniju izdvajamo smanjenje stope nezaposlenosti čime doprinosimo smanjenju odljeva mozgova. Današnja konferencija ima za cilj integrisanje poruke o značaju zaštite prava intelektualne svojine u svakodnevni rad sa djecom, a mi smo se pobrinuli da sa izradom digitalnog curriculum-a www.digitalcitizenship.com taj posao pojednostavimo što je više moguće za nastavnike s obzirom da su današnji učenici već odavno zakoračili u digitalni svijet ovakav način obrazovanja se pokazao kao veoma efikasan i omiljen među nastavnicima i učenicima širom svijeta", kazala je Zukić-Krivdić.

"O intelektualnom vlasništvu danas se u svijetu govori češće i više nego ikada ranije. Intelektualno vlasništvo nije predmet interesovanja samo pravnih, ekonomskih i drugih stručnjaka, nego i političara. Kad politika počne da se bavi određenom temom, to je signal da ta tema tangira interese velikog broja ljudi i da predstavlja sistemsko pitanje života zajednice", izjavila je Lidija Vignjević, direktorica Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

Tokom svog izlaganja ona je napomenula da je Vijeće ministara BiH već usvojilo Strategiju razvoja Instituta za intelektualno vlasništvo BiH do 2015. godine koju će implementirati Institut i ostale institucije BiH i na taj način nastaviti proces izgradnje kapaciteta za zaštitu intelektualnog vlasništva.

Koliko je značajna tema zaštite prava intelektualne svojine za Bosnu i Hercegovinu i njenu budućnost dodatno govori i činjenica da je jedan od članova Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju posvećen obavezama koje naša zemlja treba ispuniti u ovom pogledu, a i članstvo u Svjetsku trgovinsku organizaciju kao jedan od uslova navodi upravo regulisanje zaštite prava intelektualne svojine.

Kompanija Microsoft Bosna i Hercegovina osnovana je sredinom 2006. godine. U cjelosti je u vlasništvu Microsoft Corporation, Redmond, WA i posvećena je razvoju bosanskohercegovačkog IT tržišta. Primarna djelatnost Microsoftovog ureda u BiH je razvoj prodajne mreže, uključujući marketing, konsultantske usluge, organizaciju stručne i tehničke podrške. U saradnji s domaćim partnerskim kompanijama, Microsoft posvećuje posebnu pažnju omogućavanju razvoja cjelovitih, pouzdanih i skalabilnih rješenja koja će zadovoljiti specifične poslovne potrebe korisnika u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti