Microsoft BiH premijerno predstavio Windows 8

30.10.2012. 15:17 / Izvor: eKapija.ba
Microsoft BiH premijerno predstavio Windows 8

Danas je u sarajevskom Domu mladih (Skenderija), održan Microsoft Partner Dan, događaj koji tradicionalno okuplja Microsoft partnere, a ujedno je samo četiri dana nakon svjetske premijere, ovaj događaj poslužio kao odlična platforma za bh. premijerno predstavljanje najnovijeg Microsoft operativnog sistema i sve što nudi Windows 8: odličan novi korisnički interfejs, širok izbor aplikacija dostupnih na Windows Store (online mjesto za besplatno preuzimanje i kupovinu aplikacija), dostupnost na više od 1000 Windows 8 certificiranih računara i tableta.

Nakon proglašenja Microsoft partnera godine u BiH i uručenih priznanja kompanijama Sys Company, Combis, QSS, Imtec, Genelec, eksluzivno za korisnike, partnere i predstavnike bosanskohercegovačkih medija, specijalni domaćin Don Grantham, predsjednik Microsofta za Centralno-istočnu Evropu je uručio nagrade partnerima godine i prezentirao Windows 8 Vision i tom prilikom naglasio: "Veliko mi je zadovoljstvo biti danas ovdje, u prelijepom Sarajevu, i obratiti se našim partnerima na godišnjoj partnerskoj konferenciji. Ovo je veoma uzbudljivo vrijeme za Microsoft jer je kreirano mnoštvo mogućnosti za budućnost kako za Microsoft tako i naše partnere u ovoj godini ali i dugoročno. Ova je godina označena najmnogobrojnijim predstavljanjem novih proizvoda u Microsoftovoj istoriji, a jedan od najznačajnijih je Windows 8 koji je predstavljen prošlog petka. Bio je to nevjerovatan globalni događaj ali zapamtite – to je samo početak, jer sa Windows 8 namjeravamo na maštovit način preokrenuti svijet."

"Sa lansiranjem Windows 8, Microsoft razotkriva maštoviti Windows svijetu", izjavila je Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsoft BiH.

"Ako želite tablet ili računar, u ovisnosti da li želite koristiti ili kreirati, ili želite da radite ili se igrate – Windows 8 nudi u potpunosti personalizovan doživljaj koji se uklapa u Vaš jedinstveni stil i potrebe. Jako mi je drago što smo izabrali partnersku konferenciju da predstavimo Windows 8 u našoj zemlji, jer će upravo lokalne IT kompanije biti te koje će učiniti Windows 8 dostupnim korisnicima širom Bosne i Hercegovine. Koristim ovu priliku i da čestitam svim partnerima godine na izvrsnim prošlogodišnjim rezultatima i iskreno se nadam da će Windows 8 ali i drugi proizvodi koje predstavljamo ove godine, biti velika motivacija za nastavak uspješnog poslovanja kompletne partnerske zajednice i za još bolje rezultate u periodu koji je pred nama."

U nastavku predstavljanja Microsoft operativnog sistema Windows 8, uslijedila je prezentacija Enisa Šahinovića, Microsoft BiH "Windows 8: Bilo gdje, svaki dan, za sve!", tokom koje su predstavljene sve prednosti najnovijeg Microsoft operativnog sistema, ali i prve bosanskohercegovačke aplikacije koje je već sada moguće besplatno preuzeti sa Windows Store-a. Kreatori prvih bh. aplikacija su pojasnili svoje aplikacije na sljedeći način:

Emir Agić, direktor Lampa Studio : "Windows 8 smo prepoznali kao stratešku platformu za naš portal te nam je izuzetno drago da čitaoci HardwareBase sadržajima od danas mogu pristupati i kroz modernu Windows 8 aplikaciju na desktop, notebook ili tablet računarima. Ponuđena aplikacija predstavlja samo prvu verziju, budući da u narednom periodu istu planiramo obogatiti dodatnim mogućnostima, kako bi na najbolji način iskoristili sve što Windows 8 platforma pruža te na taj način poboljšali korisničko iskustvo."

Vladimir Lepušina, Info Magazin: "Windows 8 je budućnost ne samo mobilnih uređaja i tabletskih kompjutera sa touch-interfejsom, nego i desktop PC-jeva, pa smo željeli korisnicima ovog operativnog sistema omogućiti pristup info.ba sadržajima na novi, moderan način."

Angelina Albijanić-Duraković, gl. i odg. urednik DEPO portala: "Ponudu Mircosofta BiH, da upravo naš medij bude prvi news portal iz Bosne i Hercegovine koji će posjetitelji moći pratiti putem aplikacije za Windows 8, shvatili smo kao priznanje za naš dosadašnji rad ali i kao novu odgovornost prema našim čitaocima i gledaocima. Svijet informacija će sa Windows 8 biti brži i dostupniji širokoj publici, a mi u DEPO PORTAL-u ćemo na najbolji način iskoristiti sve što nam pruža ova aplikacija na novom revolucionarnom operativnom Microsoftovom operativnom sistemu."

"Posao.ba aplikacija za Windows 8 omogućava našim korisnicima brzi i lakši pregled ponude poslova na desktop računarima, tabletima i Windows telefonima. Mi smo opsjednuti pružanjem najbolje usluge našim korisnicima i oni su u fokusu naše kompanije. Zato se mi radujemo Windows 8 platformi jer će nam omogućiti da im budemo jos bliže. S druge strane, Windows 8 donosi brojne prednosti i nama kao korisnicima ali i kao kompaniji koja razvija software, i zaista smo počašćeni saradnjom sa Microsoftom na razvoju ove aplikacije", kazao je Edin Mehić, General Manager, Development Studio/Posao.ba

Nakon okončanih prezentacija i proglašenja partnera u BiH, Microsoft je, zahvaljujući svojim hardver partnerima osigurao i prezentaciju novih Windows 8 uređaj: laptope, tablete i all-in-one računare, koji su već ili će uskoro biti dostupni na našem tržištu. Prisutni su bili u prilici da testiraju nove Windows 8 računare i na licu mjesta osjete kako je brz, tečan i savršeno integrisan sa Cloud-om, ovaj novi re-dizajnirani Windows.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti