Microsoft i Comtrade Distribution predstavili mobilnu elektronsku učionicu

24.02.2016. 14:31 / Izvor: Akta.ba

Riječ je o cjelovitom rješenju dizajniranom posebno za obrazovne ustanove koje podrazumijeva pokretne ormare sa tablet uređajima, pristupom internetu i rješenjima za kolaboraciju i komunikaciju.

Microsoft BIH i Comtrade Distribution prezentirali su mobilnu elektronsku učionicu. Riječ je o cjelovitom rješenju dizajniranom posebno za obrazovne ustanove koje podrazumijeva pokretne ormare sa tablet uređajima, pristupom internetu i rješenjima za kolaboraciju i komunikaciju.

Anida Jusufović iz kompanije MIcrosoft BIH kazala je kako živimo u vremenu u kojem sam pristup informacijama nije dovoljan.

Kaže kako je potrebno da djeca imaju mogućnost da u moru informacija odluče koje su ispravne i važne, a koje nisu.

"Oni bi trebali da znaju na koji način pristupiti odredenom problemu i kako ga riješiti" kazala je Jusufović, dodajući kako elektronske učionice potiču intereakciju i učenje.

"One omogućavaju da škole u našoj zemlji prate savremene tehnologije koje su u svijetu odavno u upotrebi, a učenike pripremaju za budući rad u poslovnom okruženju", naglasila je ona. 

Na prezentaciji je istaknuto kako je ovo rješenje implementirano u više od 80 škola širom BiH u cilju unapredenja nastavnog procesa, te znanja i vještina kod učenika. Primjena elektronskih učionica u obrazovanju dokazano unapreduje vještine kod učenika koje je UNESCO prepoznao kao ključne za raniji rast i zapošljavanje.

Omar Hasanbašić iz kompanije Comtrade Distribution kaže da danas gotovo ne postoje zanimanje koje ne zahtjeva poznavanje savremenih tehnologija.Stoga je smatra izuzetno važno da u učionicama, od najranijeg uzrasta, omogućimo edukaciju u toj sferi.

"Mobilne elektronske učionice su najbolji početak",dodao je Hasanbašić.

Inače, prezentacija mobilne elektronske učionice održana je pod okriljem konferencije Device Days, a MIcrosoft BiH izrazio je nadu da će u skorije vrijeme ovakve učionice krasiti još mnoge škole širom BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti