Midhat Terzić: Previše nas je da bismo svi opstali

31.12.2013. 09:09 / Izvor: Oslobođenje
Midhat Terzić: Previše nas je da bismo svi opstali

Godina na izmaku bila je veoma uspješna i za Sarajevo-osiguranje i za generalnog direktora Midhata Terzića budući da je kompanija dobila brojna domaća i međunarodna priznanja.

Godina na izmaku bila je veoma uspješna i za Sarajevo-osiguranje i za generalnog direktora Midhata Terzića budući da je kompanija dobila brojna domaća i međunarodna priznanja. Sarajevo-osiguranje je, između ostalog, deveti put zaredom dobitnik priznanja "Kristalna prizma" za najuspješnije osiguravajuće društvo u BiH, dok je Midhat Terzić treći put proglašen najuspješnijim menadžerom u području osiguranja. Terzić za Oslobođenje govori o tome kako je biti na čelu jedne ovako uspješne kompanije, koji su to izazovi u poslovanju, koji su problemi u sektoru osiguranja, kao i o planovima za narednu godinu.

Rijetke su domaće kompanije koje godinama osvajaju priznanja za dobro poslovanje. Među njima svakako se ističe Sarajevo-osiguranje, koje je kao i Vi dobitnik brojnih nagrada. Kako ste se uspjeli održati na vodećoj poziciji među osiguravajućim društvima u BiH, koliko je bilo teško/lako, što su bili najveći izazovi?

- Opstati tolike godine na vodećoj poziciji svakako je uspjeh za kompaniju u bilo kojoj grani gospodarstva, a pogotovo ako znamo da u segmentu financija uglavnom dominira strani kapital. Kao domaće osiguravajuće društvo sa dugogodišnjom tradicijom mi smo se prevashodno oslanjali na iskustvo i znanje naših zaposlenika, na sposoban menadžment i naravno, na podršku vlasničke strukture, odnosno naših dioničara, gdje najveći udio u kapitalu ima država. Još jedan, možda i najbitniji faktor je lojalnost i povjerenje naših osiguranika. Svakako nije bilo lako održati visoku razinu usluga osiguranja i dobar poslovni rezultat, a najveći izazovi za nas se odnose na nepovoljno ekonomsko okruženje i nepostojanje normalnih tržišnih uvjeta za rad.

Kakvi su rezultati poslovanja Sarajevo-osiguranja u 2013. godini?

- Ovu godinu završavamo sa pozitivnim rezultatom, što znači da ćemo ostvariti određenu dobit. Kao što smo već istaknuli, naša vodeća pozicija na kraju i ove poslovne godine je neupitna. Prema službenim rezultatima poslovanja do 31.10.2013. Sarajevo-osiguranje je ostvarilo premijski prihod od 54 milijuna KM. Naš tržišni udio među društvima sa sjedištem u Federaciji BiH je 16,6 posto, a na razini BiH držimo oko 12 posto tržišta. U prvih deset mjeseci riješili smo i isplatili 24,2 milijuna KM šteta svih vrsta osiguranja, tako da smo i po ovom pokazatelju vodeći u BiH.

Sektor osiguranja bio je jedan od pogođenijih u vrijeme krize, da li se situacija u odnosu na prethodne godine popravila?

- Nažalost ne nešto posebno, iako tržište iz godine u godinu raste za nekih 3 do 4 postotka. Kriza je negativno utjecala na sektor osiguranja na više načina, od toga da je dalji pad životnog standarda direktno utjecao na smanjenje ulaganja u osiguranja do činjenice da je pojačana nelojalna konkurencija, posebno na tržištu obaveznog osiguranja automobilske odgovornosti.

Kakvi su odnosi između osiguravajućih društava, odnosno dokle se došlo na polju uređenja tržišta osiguranja, kakva je trenutna situacija?

- Ako govorimo o odnosima unutar našeg strukovnog Udruženja koje djeluje na razini Federacije BiH te njegovog odnosa sa strukovnim udruženjem iz RS-a, onda je to u granicama korektnosti. Mi smo se kroz rad Udruženja društava za osiguranje FBiH posljednjih godina etablirali kao nezaobilazan faktor u svim aktivnostima unutar sektora osiguranja, a naročito kada je u pitanju izmjena zakonskih propisa. S druge strane, imamo već spomenutu nelojalnu konkurenciju koja sprječava uspostavljanje zdravih odnosa među osiguravajućim društvima. Sve ono što pozitivno učinimo u okvirima Udruženja izgubi svoj smisao kada vidimo kakvim se potezima služe pojedina društva da bi "preotela" osiguranika od konkurenta.

Koji su osnovni problemi u sektoru osiguranja u BiH?

- Loše ekonomsko okruženje značajno utječe na to da i dalje najveći dio premijskog prihoda, skoro polovina, otpada na osiguranje automobila koje je obavezna vrsta osiguranja. Nema prostora ni osnove za značajnije povećanje osiguranja imovine ili za neki iskorak u segmentu životnih osiguranja. Pored toga, regulatorna agencija za nadzor ulaže značajne napore da se tržište uredi, ali nailazi na prepreke u vidu nedovoljno artikulirane zakonske regulative. Mi smo ispred struke tokom ove godine pokrenuli inicijativu za izmjenu temeljnih zakona o osiguranju, ali nisam uvjeren da ćemo uskoro dobiti zakonski okvir po mjeri osiguravajućih društava i osiguranika. Konačno, država ne čini gotovo ništa u vezi sa reformom mirovinskog i zdravstvenog sustava, a što bi značajno moglo pomoći razvoju tržišta osiguranja.

Postoji li naznaka da bi u narednom razdoblju moglo doći do reduciranja broja osiguravajućih društava jer ih na ovako malom prostoru ima možda i previše, da li bi to uopće bilo potrebno?

- Trenutno na tržištu BiH, u oba entiteta i Distriktu Brčko, djeluju 23 društva, 12 sa sjedištem u Federaciji i 11 sa sjedištem u RS-u i Distriktu. Ovaj broj je prevelik za ovako malo i nerazvijeno tržište, ali nema naznaka da bi se njihov broj mogao značajno smanjiti u skorije vrijeme. Možda neka od ovih društava izgube dozvolu za rad ili dođe do spajanja ili udruživanja. Jedno je sigurno: ovoliki broj društava koji se bave samo osiguranjem automobilske odgovornosti definitivno ne može opstati.

 Kakva je svijest građana o osiguranjima, odnosno osim obaveznih koliko građani uzimaju ostale vrste osiguranja?

- Svijest građana o značaju drugih vrsta osiguranja, osim AO, nije na zadovoljavajućoj razini. Dakako, ona je jednim dijelom uvjetovana i slabim izgledima za ekonomski rast i razvoj BiH,  padom primanja i gubitkom radnih mjesta. Međutim, moramo priznati da me iznenađuje kako državni organi nemaju sluha da prošire vrste osiguranja koje bi dobile status obaveznih.

Kakvi su planovi Sarajevo-osiguranja za narednu godinu, u kom smjeru će ići poslovanje?

- Idemo u pravcu razvoja životnih osiguranja te dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, a želja nam je da i u ovom segmentu ponudimo najbolje za naše osiguranike i one koji će to postati. Naravno, trudit ćemo se zadržati obujam premije te svakog osiguranika u segmentu neživotnih osiguranja. Cilj je ostati vodeća osiguravajuća kuća u BiH u svakom smislu te riječi, i po premijskom prihodu i po rješavanju šteta i po visokoj kvaliteti usluga i po odnosu prema osiguranicima i klijentima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti