Migranti će biti smješteni u cazinski hotel Sedra, planirana i rekonstrukcija

20.07.2018. 13:45 / Izvor: Akta.ba
Migranti će biti smješteni u cazinski hotel Sedra, planirana i rekonstrukcija
OTVORI GALERIJU

Hotel Sedra je u povećanoj medijskoj pažnji iz dva razloga prvi je migrantska kriza i drugi je najava rušenja postojećeg objekta i izgradnja novog.

"Ovih dana cazinski Hotel Sedra je u povećanoj medijskoj pažnji iz dva razloga, prvi je migrantska kriza i drugi je najava rušenja postojećeg objekta i izgradnja novog kompleksa koji bi bio atrakcija za ovaj dio Krajine isto kao što je i Hotel Sedra bila 1984. godine kad je otvorena bila je atrakcija za ovaj dio Jugoslavije", kazao je za Akta.ba Halil Bajramović, vlasnik hotela.

Smještaj migranata

Povodom rješavanja migrantskog pitanja, premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić održao je danas u Bihaću sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK. Na sastanku su dogovorene aktivnosti koje trebaju biti realizirane kako bi se prioritetno izmjestila djeca i porodice sa djecom iz improvizovanih prihvališta za migrante u Bihaći i Velikoj Kladuši.

"Jučer je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) potpisala dogovor sa vlasnikom hotela Sedra. U Sedru će biti premještene porodice sa djecom. Prema najavama IOM-a, premještanje bi trebalo početi u ponedjeljak", kazao je premijer Rošić koji predsjedava Operativnom grupom.

Hazim Kapić, ministar zdravstva i socijalne politike USK, kazao je da će prvo biti izvršene pripreme prostorija hotela za prihvat porodica, a nakon toga će liječnički timovi izvršiti preglede svih budućih korisnika smještaja.

"Što se tiče migranata ja sam tu transparentan, a nije tačan podatak da su trenutno migranti, isključivo žene i djeca smješteni u hotel. Tačan je podatak da je potpisan ugovor sa IOM te da ćemo kad se stvore uvjeti primiti žene i malu djecu koji danas nažalost borave u totalno nehumanim uvjetima na teritoriju Bihaća", objasnio je Bajramović.

Smatra da u ovom dijelu BiH imaju problem sa migrantima, te ga zanima ko je još ponudio rješenje za njih.

"I dok se ovi koji se bave samo kritikama kritiziraju, ovdje je postignuto rješenje i napaćenim migrantima djeci i njihovim majkama osiguran adekvatan privremeni smještaj koji bi ionako bio prazan. BiH to neće ništa koštati. Svi smo mi bili migranti i niko ne može garantirati da nećemo ponovo biti", rekao je Bajramović.

Izgradnja hotela

Objasnio je i da je već postojeći hotel bio popraćen aferama koje su tad vezali za političare "Pozderce", a "kasnije se uvidjelo da je investicija potpuno opravdana i kamo sreće da su izgradili više hotela na prostoru Une i Krajine". Dodao je i da "u Krajini samo znamo reći šta nećemo, ali ne i šta hoćemo. Vidjeli ste to sigurno ovih dana vezano za migrante".

Smatra da hotel izgrađen 1984. godine za potrebe Olimpijade u Sarajevu kao alternativni smještaj za putnike iz Europe svoju ulogu ispunio u proteklih 40 godina, te da "danas treba izgraditi kompleks sa novim standardima i sadržajima, bez kojih su hoteli danas nezamislivi, kao što je zatvoreni bazen, wellness, spa, fitness i drugi sadržaji".

"Mišljenja smo da pored svih ljepota Une i Krajine, taj hotel mora biti u lancu nekog brendiranog hotela radi bržeg razbijanja predrasuda nakon svih negativnih dešavanja u Bosni i Hercegovini koje se i danas pokušavaju održati u fokusu, od kojih ozbiljni gosti i danas zaziru nakon 20 godina", rekao je Bajramović.

Idejna rješenja za hotel

"Za ovaj projekat izgradnje hotela smo tražili partnere koji su referentni, ne želimo ih imenovati bez njihove saglasnosti, ali se radi o grupaciji koja je već uspješno izgradila i vodi nekoliko sličnih i puno većih projekata u BiH", kazao je Bajramović.

Uradili su nekoliko idejnih rješenja, a taj posao su povjerili Argentariji doo, referentnoj arhitektonskoj kući i njenom timu arhitekata, koji su uspješno isprojektovali  puno sličnih realiziranih projekata iz oblasti hotelijerstva i ugostiteljstva. 

U projektnoj dokumentaciji prezentovan je Idejni projekat za hotel Sedra spratnosti Su+Pr+4 kojeg karakteriše prizemlje ugostiteljsko poslovnog karaktera i smještajnih gornjih etaža.

Budući da stanje postojećeg objekta u velikoj mjeri zbog dotrajalih materijala i oštećenja na fasadi ne dozvoljava niti omogućava korisniku kvalitetnu organizaciju sadržaja te se shodno tome predviđa rušenje i izgradnja novog objekta.

Objekat je u potpunosti riješen na način da zadovolji tehničke norme, kao i estetke uslove, jer se predmetni objekat nalazi u žiži vizualnih i komunikacionih pravaca koji vode u pravcu Cazina, Bihaća i starog grada Ostrožac.

U prizemlju novoprojektovanog objekta planirano je formiranje prostor koji će svojim sadržajima privuči i primiti veći broj posjetilaca.

"Osnovna namjena objekta je hotel, gdje se prizemlje rješava na način da su predviđeni sadržaji koji su u službi hotela ali i mogu biti zasebna funkcionalna jedinica, restorani, cafe barovi, frizer, salon ljepote, sport. U podzemnoj etaži predviđa se prostor fitnesa, bazenski prostor sa unutrašnjim i vanjskim sunčalištem, saunama, hamamom, masažom, teretanom i ostalim pratećim sadržajima koji jedan hotel ovog tipa treba da ima", objašnjeno je u Idejnom projektu za ovaj hotel.

Pored javnog dijela suterena, također dio podzemne etaže se ostavlja i za smještaj raznih magacina, skladišta i ostava, kao i prostora za osoblje hotela.

Oblik i sadržaj

Hotel će sadržavati i liftove, požarna stepeništa, te sportsko-rekreacione sadržaje, vanjsko sunčalište sa kliznim staklenim portalima povezano sa unutrašnjim bazenskim prostorom, a preko istog, sa spa sadržajima (sauna, masaže, hamam, relax, teretana...).

Pored već spomenutih sadržaju u prizemlju, planiraju se i 3 kongresne sale, koje se po potrebi spajaju i razdvajaju što je svakako tretirano i vanjskim oblikovanjem. Vanjskim pješačkim mostom se omogućava brža i kraća veza sa a la carte restoranom koji se nalazi na sjevero-zapadnoj strani, do kojeg je omogućen pristup i internom vezom.

"Osnovna ideja je bila formirati fasadnu formu gornjih spratova koji dominiraju čitavim hotelskim zdanjem. Gornje etaže imaju nepravilan oblik, oblik "bumeranga", koji pruža daleko najbolju orjentaciju za 100 jedinica smještajnih jedinica. Spratovi ali i prizemlje su u velikoj mjeri ostakljeni velikim staklenim portalima", objašnjeno je u Idejnom projektu.

Staklena fasada prizemnog dijela objekta u potpunosti je transparenta kako bi se omogućio vizualni kontakt sa stražnjeg i prednjeg dijela objekta čineći da prizemlje postaje manje nametljivo nego da stvara osjećaj otvorenog , širokog prozračnog prostora lako sagledivog sa svih strana.

"Mislim da smo pri kraju sa odabirom idejnih rješenja i pristupa se projektovanju, a realan rok realizacije projekta je 2020. godina. Period do otpočinjanja izgradnje objekta, tačnije ugovor, preciziran je do 31. novembra 2018. godine​", naglasio je Bajramović.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti