Mijenja se način registracije preduzetnika u RS

25.09.2019. 13:13 / Izvor: Akta.ba
Mijenja se način registracije preduzetnika u RS

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) razmatraju danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) razmatraju danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća. Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, kojim su propisani uslovi i način sprovođenja postupka elektronske registracije preduzetnika.

Osim uspostavljanja operativne mogućnosti za predaju zahtjeva za registraciju preduzetnika elektronskim putem, ovim zakonom mijenja se i koncept u vezi s dostavljanjem dokumenata, kojima se potvrđuju uslovi za registraciju osnivanja privredne forme preduzetnika.

Po važećem rješenju stranke dostavljaju dokumente o identitetu, stanju poreskih obaveza i zaštitnoj mjeri zabrane obavljanja djelatnosti, a novi koncept podrazumijeva da stranke prilikom predaje zahtjeva za registraciju, bez obzira da li se radi o pisanom ili elektronskom zahtjevu, nemaju obavezu da dostavljaju navedene dokumente.

Svi podaci, koje su registracioni organi za poslovanje u formi preduzetnika ranije provjeravali iz navedenih dokumenata, ubuduće će se provjeravati uvidom u elektronske evidencije o ovim podacima, koje se vode kod Ministarstva unutrašnjih poslova i Poreske uprave RS.

Entitetski parlament bi trebalo da raspravlja o još 35 tačaka, među kojima izmjene i dopune zakona o registraciji poslovnih subjekata; javnim putevima; naučnoistraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju; te između ostalog i o elektronskom potpisu u RS.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti