Milan Božić, direktor Banjalučke berze: Prerano je govoriti o pravom oporavku tržišta

28.08.2009. 11:30 / Izvor: Nezavisne novine
Milan Božić, direktor Banjalučke berze: Prerano je govoriti o pravom oporavku tržišta

Berzanski indeks RS (BIRS), koji prati kretanje cijena akcija 30 najlikvidnijih akcionarskih društava u RS, ponovo se nakon osam mjeseci ponora uspio popeti na nivo s istorijskog početka trgovanja na Banjalučkoj berzi.

Vrijednost BIRS, 27. augusta 2009. godine, je na trgovanju iznosila 1.012,09 poena, održavajući se iznad 1.000 poena, s koliko je počelo prometovanje akcija na Banjalučkoj berzi prije pet godina. BIRS se ispod tog nivoa spustio u decembru prošle godine pritisnut snažnim i dugotrajnim negativnim trendovima na domaćem i globalnom tržištu kapitala.

Sadašnja vrijednost BIRS, iako blago oporavljena, ipak je za 80,6 odsto niža od njegovog rekordnog nivoa, koji je dostigao 16. aprila 2007. godine, kada je okončano "zlatno doba" Banjalučke berze.

Milan Božić, direktor Banjalučke berze, povratak BIRS na njegovu startnu poziciju okarakterisao je kao blagi oporavak tržišta nakon dužeg perioda pesimizma.

"Iako se radilo o malim povećanjima, BIRS je tokom posljednja tri mjeseca konstantno bilježio rast", rekao je Božić, ocjenjujući da uzlazno kretanje cijena akcija može djelimično ohrabriti investitore, s obzirom na to da do njega dolazi nakon dužeg perioda pada vrijednosti akcija na Banjalučkoj berzi.

"U posljednjih osam mjeseci investitori koji su ranije kupili akcije na Banjalučkoj berzi nisu bili spremni da prodaju veće iznose po trenutnim cijenama, dok oni koji su namjeravali da obave eventualnu kupovinu nisu bili sigurni u pogledu daljeg razvoja situacije", rekao je Božić.

On je istakao da su pozitivna kretanja BIRS rezultat dobrih poslovnih rezultata pojedinih kompanija, prvenstveno "Telekoma Srpske" i preduzeća iz sistema "Elektroprivrede RS", čije cijene akcija rastu i kojima se sve više trguje.

Direktor Banjalučke berze ističe da je prerano govoriti o pravom oporavku tržišta, ali je ukazao da postoji uočljiv trend potražnje za akcijama kompanija koje su, uprkos ekonomskoj krizi, uspješno poslovale.

Vladan Jović, direktor Društva za upravljanje investicionim fondovima VIB, rekao je da je povratak BIRS na "kotu 1.000" rezultat naznaka o početku kraja globalne finansijske i ekonomske krize, koja je dijelom podstakla aktivnost domaćih ulagača.

"Iako se ne radi o osjetnom rastu cijena akcija, to ipak predstavlja pozitivnu stvar i dobar pomak poslije dugog i teškog perioda. Činjenica je da je uprkos krizi dosta firmi zabilježilo pozitivne polugodišnje poslovne rezultate, posebno `Telekoma Srpske`, što je uticalo na rast BIRS", rekao je Jović.

Ljubomir Klincov, direktor Društva za upravljanje fondovima "Kristal invest" iz Banjaluke, takođe smatra da je oporavak BIRS rezulatat opšte tendencije optimističnih inforamcija koje dolaze s evropskih i svjetskih berzi, odnosno oporavka francuske i njemačke ekonomije.

"Zbog toga se čini sasvim očekivanim da je došlo i do jedne blage reakcije i kod nas, a koja je uticala na rast BIRS", istakao je Klincov.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti