Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Milić: Pod hitno urediti oblast funkcionisanja javnih preduzeća

19.03.2018. 08:14 / Izvor: SRNA

Vlada distrikta Brčko nije razmatrala prijedlog cjenovnika JP "Komunalno" za povećanje cijena vode i odvoza smeća, jer je to u nadležnosti Komunalnog preduzeća i Skupštine distrikta, ali će zato utvrditi program subvencionisanja cijena komunalnih usluga za sve socijalno osjetljive kategorije, po uzoru na subvenciju električne energije, kako bi se barem djelimično ublažile posledice takve odluke, rekao je gradonačelnik Brčkog Siniša Milić.

Komentarišući odluku Skupštine da prihvati prijedlog cjenovnika Komunalnog preuzeća, kojim se uvodi dodatnih 2,5 KM po vodomjeru za sva domaćinstva i pravna lica, kao i najavu poskupljenja cijena odvoza smeća, Milić je izjavio Srni da, nažalost, izvršna vlast, prema aktima Distrikta, Statutu i Zakonu o javnim preduzećima, u tom segmentu nema nikakve ingerencije nad javnim preduzećima.

"Ne tvrdim da bi odluka o visini cijena bila bitno drugačija, ali i na ovom primjeru se vidi sva apsurdnost propisa kojim se uređuje rad javnih preduzeća, jer je Vlada ta koja treba da se nosi sa posljedicama odluka na koje nema nikakav uticaj", dodao je Milić i podsjetio da član 61 Statuta distrikta izričito utvrđuje da su "javna preduzeća nezavisna od Vlade distrikta i javne uprave".

"Šta više, taj član propisuje da upravni odbor, direktor, niti bilo koji zaposleni u javnom preduzeći neće primati nikakve instrukcije od bilo kojeg člana Vlade distrikta ili javne uprave", precizirao je Milić.

On je naglasio da "takva pravna pozicija javnih preduzeća i ustanova produkuje stanje u kome ova pravna lica, u mjeri u kojoj im to dopusti Skupština, djeluju kao autarhične, ili potpuno zatvorene cjeline, dok im cvjetaju ruže, ali kada dođe do određenih problema, onda se krivci i uzroci za takvo stanje traže u drugima".

"Zato je u ovoj oblasti, a za šta se i skupštinska većina nepodijeljeno opredijelila, potrebno generalno pospremanje, što uključuje prijedlog za izmjene Statuta kao i zakona kojim se uređuje rad javnih preduzeća, u smislu uspostavljanja neposrednije uloge vlade u odnosu na cjelokupan javni sektor. Takođe, upućene su nam i primjedbe na zakonsku odredbu kojom je omogućeno da direktori javnih preduzeća, istovremeno, mogu biti i članovi upravnih ili nadzornih odbora drugih javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač distrikt, i to je nešto što ćemo morati prioritetno mijenjati", zaključio je gradonačelnik distrikta Brčko Siniša Milić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti