Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Miličević: Polako se javlja oporavak u prometovanju

28.07.2020. 15:25 / Izvor: N1

Ministrica finansija Federacije BiH Jelka Miličević na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, iznoseći informaciju o stanju primjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, kazala je da je sa strahom praćen strmoglavi pad prihoda i bojažljivo projiciran pad BDP-a u FBiH.

"Uzimajući u obzir da je ovim zakonom predviđeno subvencioniranje doprinosa na najnižu plaću, taj iznos je otprilike 82,4 miliona KM. U mjesecu aprilu, pravo na ove subvencije ostvarilo je 8.157 poslovnih subjekata i 15.383 samostalnih poduzetnika. U mjesecu maju, pravo je ostvarilo 6.875 poslovnih subjekata i 12.410 samostalnih poduzetnika dok je u junu pravo na subvenciju ostvarilo 3.097 poslovnih subjekata", rekla je ona..

Pojasnila je kako se smanjuje broj prijavljenih i odobrenih subvencija.

"Što je dobar pokazatelj - znači da po onom osnovu da privredni subjekti koji imaju pravo na subvenciju su oni koji imaju pad prometa od 20% u odnosu na prošlu godinu, što znači da se polako javlja oporavak u prometovanju", navela je ministrica Miličević.

Podsjetimo, zastupnici su usvojili dnevni red nakon više od tri sata rasprave. Sjednica se zbog epidemije korona virusa održava online.

(Foto: Anadolija)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti