Milijarde nam vise u zraku: Energetski sistem je mogućnost i šansa za BiH

09.04.2015. 13:56 / Izvor: eKapija.ba

​Uspostavljanje partnerstva sa državom je prvi korak na planu razvoja energetskog sistema, posebno podsticanja korištenja obnovljivih izvora energije (OIE) i podsticanja primjene energetske efikasnosti.

Uspostavljanje partnerstva sa državom je prvi korak na planu razvoja energetskog sistema, posebno podsticanja korištenja obnovljivih izvora energije (OIE) i podsticanja  primjene energetske efikasnosti, istaknuto je danas u Sarajevu tokom održavanja okruglog stola na temu: „Uticaj politike EU u vezi suzbijanja klimatskih promjena na razvoj energetike BiH“.

Jako važni koraci i ciljevi odnose se i na deblokadu procesa investiranja i izgradnje energetskih postrojenja u BiH, razmjenu znanja i iskustva svih aktera vezanih za privlačenje domaćih i inostranih investicija u energetski sektor, a saglasno politici EU, iniciranje promptne izrade strategije energetskog sektora u BiH /FBiH na bazi ekspertskih mišljenja, sagledavanje potencijala za razvoj domaće industrije kroz podsticanje obnovljivih izvora energije i razvoja novih energetskih tehnologija (skladištenje energije, hibridna postrojenja...), uspostavljanje mehanizama partnerstva između vlasti, privrede i akademske zajednice, te sprovođenje ciljeva III Energetskog paketa prema relevantnim direktivama EU i dokumentima Energetske zajednice.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH za eKapija.ba je kazao kako je energetski sektor taj koji će u narednom periodu biti podložan mnogobrojnim promjenama i korekcijama u razvoju ukupne privredne slike BiH.

"Svima nama je cilj da nam država ostane energetski nezavisna i da to bude održiv sistem koji će se razvijati u svim aspektima uključujući komercijalne oblike proizvodnje energije kao i  proizvodnju energije iz obnovljivih izvora“, istakao je Jašarspahić.

Direktor predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u BiH Karsten Dummel kazao je kako mu je drago što su u Privrednoj komori pronašli partnera  sa kojim mogu raditi i povezivati EU u energetskom sektoru.

Aleksandar Knežević iz Regionalnog centra za edukaciju i informacije iz održivog razvoja za Jugoistočnu Evropu (REIC)  kaže kako su termoelektrane na ugalj na liniji održivog razvoja BiH. Direktno i indirektno zapošljavaju desetine hiljada ljudi.

"Nova generacija termoelektrana ima emisije zagađujućih materijala u atmosferu 20 do 50 puta nižu od generacije prije 30 i više godina", kazao je Knežević.

Miralem Čampara, direktor Energy 3 iz Mostara kaže kako država treba da deblokira projekte koji čekaju, jer se u mandatu nove Vlade može investirati oko milijadru eura u projekte obnovljivih izvora energije.

Smatra kako pravi bum u obnovljivim izvorima energije možemo očekivati 2017. ili 2018. godine.

Sa današnjeg skupa stručnjaci su jasni da razvoj energetskog sistema u BiH se mora analizirati i kao mogućnost i šansa za najbrže pokretanje privrednih tokova u zemlji (u sferi proizvodnje, transporta i korištenja energije), a u kontekstu politike i trendova EU jer je bh. privreda najvećim dijelom povezana sa EU. Istaknuto je kako je politika EU u oblasti energije usmjerena na obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost. Već sad se rade planovi za smanjenje emisije stakleničkih gasova do 2030. , pa čak i do 2050. godine.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti