Milinović: Za pripreme i provođenje popisa stanovništva u BiH još nema političke odluke

14.03.2008. 14:23 / Izvor: Fena
Milinović: Za pripreme i provođenje popisa stanovništva u BiH još nema političke odluke

Još je neizvjesno da li će BiH biti u stanju 2011. godine provesti popis stanovništva, prvenstveno zbog činjenice što za pripreme i provođenje ovog popisa još nije donijeta politička odluka, potvrdili su danas u Agenciji za statistiku BiH.

-Te odluke još nemamo i ne mogu reći koliko je realno da popis bude proveden 2011. godine, izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu direktor ove agencije Zdenko Milinović.

On je ustvrdio da procjene i ankete pokazuju da u BiH trenutno ima prisutno oko 3,5 miliona stanovnika.

Milinović također ističe da pripreme za provođenje popisa traju od tri do pet godina te da za statističke institucije to predstavlja jedno temeljno istraživanje.

-Ovo istraživanje nam je neophodno, ali nismo u poziciji da utječemo na donošenje političkih odluka, naveo je direktor Agencije za statistiku BiH.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Christine McNab potvrdila je da ova organizacija sudjeluje u prvim preliminarnim aktivnostima na pripremi popisa stanovništva.

Ona podsjeća da će se širom regije i Evrope 2011. godine odvijati popis stanovništva te je izrazila nadu da će i BiH moći provesti ovaj popis.

Također, navela je da je prošle godine UNDP angažirao tim međunarodno priznatih statističkih stručnjaka, koji su sarađivali s tri bh. statističke institucije da bi se utvrdilo što je sve potrebno za pripremu i provođenja popisa stanovništva u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti