Milkos neće planirati izvoz na Kosovo naredne godine

25.11.2018. 11:36 / Izvor: Deutsche Welle
Milkos neće planirati izvoz na Kosovo naredne godine

Ukoliko se trenutna situacija sa novim carinama na Kosovu uskoro ne riješi, u sarajevskoj mljekari Milkos neće planirati Kosovo kao izvozno tržište za 2019. godinu.

Ukoliko se trenutna situacija sa novim carinama na Kosovu uskoro ne riješi, u sarajevskoj mljekari Milkos neće planirati Kosovo kao izvozno tržište za 2019. godinu, kazao je direktor Milkos Adin Fakić.

"Mi smo najveći izvoznici mlijeka na Kosovo i u ovom slučaju pretrpjet ćemo najveće štete”, kaže direktor Milkosa, prenio je DW.

"S obzirom na podjele u BiH, posebno kada je riječ o Kosovu, iluzorno je očekivati aktivniju podršku države, iako ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović čini sve kako bi poduzetnicima olakšao poslovanje. Sretna okolnost u svemu ovome je da se približava kraj godine, a to je vrijeme kada planiramo plasman robe za narednu godinu. Nakon posljednjih poteza Prištine, bit ćemo mnogo oprezniji", ističe Fakić.

On naglašava da je Kosovo važno tržište za mljekare iz BiH, jer država nema sustav robnih rezervi koji bi poljoprivrednicima omogućio prodaju mlijeka bez obzira na višak proizvoda.

"Proizvodnja mlijeka u BiH može biti prekinuta u slučaju viška na tržištu jer nema zaštitnih mjera kroz sustav robnih rezervi onako kako je to regulirano u Europskoj uniji (EU). Zato je svako izvozno tržište, pa i kosovsko, za BiH veoma bitno", kaže Fakić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti