Milkos: Nove štete na farmi "Spreča"

08.08.2014. 09:14 / Izvor: nap.ba
Milkos: Nove štete na farmi 'Spreča'

Mljekara "Milkos“ od majskih poplava pretrpjela je štetu od prošlih poplava u iznosu od 2,2 miliona KM što direktno, što indirektno, kazao je direktor "Milkosa“ Adin Fakić.

Mljekara "Milkos“ od majskih poplava pretrpjela je štetu od prošlih poplava u iznosu od 2,2 miliona KM što direktno, što indirektno, kazao je direktor "Milkosa“ Adin Fakić za bh. novinsku agenciju Patria. Ono što bi malo olakšalo situaciju "Milkosu“ je moratorij na otplatu kredita.

"Poslali smo zahtjeve bankama sa kojima farma 'Spreča' posluje. Svi su iskazali zainteresovanost i veliku želju da se to realizuje. Smatram da će sve banke koje su učestvovale u kreditiranju farme 'Spreča' odobriti moratorij na godinu dana. Banke su pokazale visok stepen razumijevanja", kazao je Fakić.

Nove poplave, kako kaže Fakić, niko nije očekivao, tako da se sumiraju štete.

'Kako su nam rekli uposlenici na farmi, situacija je još uvijek neizvjesna", kazao je Fakić za Patriu.

Sjetva uništena u majskim poplavama nije u potpunosti obnovljena. Od planiranih 500 hektara, zasijano je 320 hektara kukuruza.

"I to je sada opet pod vodom. Kukuruz ima agrotehničke rokove u kojima se mora zasijati. Ukoliko se ti rokovi probiju, svaki dan kašnjenja vam donosi smanjenje količine i kvaliteta. Rokovi za sjetvu su do kraja aprila, a mi smo to radili u julu mjesecu", kaže Fakić dodajući da se nedostatak kvalitetne hrane mora nadoknaditi koncentratom.

"Koncentrat je izuzteno skup i učestvuje u cijeni obroka za životinju od 50 do 60%. Što je kvalitetnija hrana, to je jeftinija proizvodnja mlijeka. Što je hrana manje kvalitetna, to je proizvodnja mlijeka skuplja i u određenom momentu i nerentabilna", kazao je Fakić.

Govoreći o koritu rijeke Spreče, Fakić je kazao da je ono neuređeno, a da je „Milkos“ u vlstitoj režiji uredio 50 km kanala.

"Time smo onemogućili da sve bude potopljeno, ali na sve ostalo ne možemo utjecati. Jedina sreća je što je objekat farme 'Spreča' na sigurnom zato što je napravljen na jednom blagom uzvišenju", kaže Fakić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti