Milkos – očekivali smo pozitivne vijesti iz Brisela

09.09.2015. 16:13 / Izvor: Fena
Milkos – očekivali smo pozitivne vijesti iz Brisela

U Sarajevskoj mljekari "Milkos" očekivali su pozitivne vijesti iz Brisela jer su, kako kaže direktor Adin Fakić, uradili sve što je u skladu sa EU legislativom i ispunili stroge uslove, te na taj način omogućili da se njihovi proizvodi nađu na tržištu EU.

U Sarajevskoj mljekari "Milkos" očekivali su pozitivne vijesti iz Brisela jer su, kako kaže direktor Adin Fakić, uradili sve što je u skladu sa EU legislativom i ispunili stroge uslove, te na taj način omogućili da se njihovi proizvodi nađu na tržištu EU. 

"Milkos je moderna mljekara koja ima tradiciju dugu već 60 godina. Imamo vlastiti stručni kadar i domaće farmere koje smo educirali na našoj farmi Spreča, najvećoj farmi muznih krava u BiH", kazao je Fakić za  Fenu. 

Što se tiče samog izvoza, Milkos je ranije obavio pregovore i ima sigurne partnere u Hrvatskoj i Italiji. 

"Milkos je defisao novu grupu proizvoda koje će izvoziti u Hrvatsku, a to su uglavnom bijeli meki sirevi tipa 'feta', neke vrste pavlake koje se ne proizvode u Hrvatskoj i jogurtni napici tipa 'ayran'. Ponudićemo Hrvatskoj te proizvode koji su tamo već bili na degustacijama i dobro su prihvaćeni. U narednim danima očekujemo da ćemo početi sa izvozom u Hrvatsku. Druga zemlja, članica EU, gdje planiramo izvoziti bijeli meki sir tipa 'feta' jeste Italija", kazao je Fakić. 

Nadležni komitet za veterinarstvo i međunarodne odnose Evropske komisije na današnjoj sjednici u Briselu odbio je prigovor Hrvatske na izvoz mlijeka iz BiH u EU.

Ta to praktično znači da naše četiri mljekare (Milkos, Meggle, Mlijekoprodukt i Mljekara Livno) već od sutra mogu plasirati svoje proizvode na tržište zemalja članica Evropske unije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti