Mineco najavio otvaranje rudnika olova polovinom 2016. godine

16.03.2016. 14:38 / Izvor: Akta.ba
Mineco najavio otvaranje rudnika olova polovinom 2016. godine

Od 2013. godine do danas, Mineco je tokom pripremne faze uložio 2 miliona dolara u ovaj projekat, a otvaranje je planirano za polovinu 2016. godine.

Britanska kompanija Mineco Limited, članica Mineco Grupe, koja predstavlja jednog od najvećeg investitora u regionu iz oblasti rudarstva i energetike, uprkos globalnoj krizi na tržištu obojenih metala, ostvarila je kroz rudnike kojima upravlja, odlične poslovne rezultate u 2015. godini i najavila za ovu godinu otvaranje novog rudnika olova kod Olova, prvog rudnika sa podzemnom eksploatacijom izgrađenog od 1978. godine.

Od 2012. godine do danas, Mineco je tokom pripremne faze uložio 2 miliona dolara u ovaj projekat, a otvaranje je planirano za polovinu 2016. godine. U rudniku, kojim upravlja lokalna kompanija Geomet, trenutno radi oko 25 ljudi, a kako najavljuju iz Mineca, planira se zapošljavanje još oko 200 ljudi. Prema procjenama, za realizaciju cjelokupnog projekta sa svim pratećim objektima i infrastrukturom biće potrebno oko 10 miliona dolara.

"Plan Mineco Grupe je da u punom kapacitetu vrši iskopavanja od 150.000 tona rude godišnje od 2017. iako Ugovor o koncesiji sa Zeničko-dobojskim kantonom zahtjeva minimum iskopa od 120.000 tona rude godišnje. Da bismo to postigli, potrebno je uposliti značajan broj ljudi, pa će planiran broj zaposlenih, kada rudnik bude radio u punom kapacitetu, biti između 200 i 250", izjavio je Bojan Popović, direktor Mineco Limited, dodajući da će u skladu sa poslovanjem Grupe, u izgradnji rudnika biti primijenjena sva dostignuća iz oblasti zaštite životne sredine u skladu sa međunarodnim standardima.

Pored otvaranja rudnika kod Olova, ova britanska kompanija već upravlja aktivnim rudnicima. U  Republici Srpskoj, u Srebrenici, sa partnerima upravlja rudnikom olova i cinka Sase, a u Srbiji rudnicima Veliki Majdan kod Ljubovije i ROC Rudnik kod Gornjeg Milanovca. U sva tri ova rudnika je proizvodnja pokrenuta nakon preuzimanja istih u neaktivnom stanju. Uporedo, Mineco Grupa sprovodi istražne radove na nalazištu olova i cinka kod Foče i priprema za otvaranje rudnik olova, cinka i bakra kod Bosilegrada, u Srbiji.

Mineco je u regionu prisutan od 2004. godine i do sada u rudarske projekte uložio oko 55 miliona dolara, dok će za otvaranje rudnika Olovo u FBiH i Bosil-Metala u Srbiji, biti neophodne dodatne investicije od preko 20 miliona dolara u zavisnosti od konačno odabranih tehnoloških rješenja. U regionu zapošljava oko 1400 ljudi, a otvaranje dva nova rudnika obezbjedit će posao za još 400 do 500 ljudi.

Uprkos globalnoj krizi na tržištu obojenih metala, koja je dovela čak do zatvaranja nekih od najvećih rudnika na svijetu, Mineco rudnici iz godine u godinu bilježe konstantan rast proizvodnje i porast broja zaposlenih.

"Prošla godina je bila po mnogo čemu rekordna: srebrenički rudnik Sase povećao je proizvodnju za 7,2 posto u odnosu na 2014. i zaposlio 47 novih radnika, u rudniku Veliki Majdan je za oko 25 posto prebačen godišnji plan u proizvodnji koncentrata olova i cinka, dok je u ROC Rudniku iskopano rekordnih 26.543 metara istražnih bušenja, a plate povećane za oko 13 posto. Pored toga, Mineco nastoji da primjenjuje najnovija rješenja i znanja iz oblasti rudarstva i geologije, pa je sa tim ciljem u maju prošle godine rudnik Sase organizovao prvi Rudarskogeološki forum u BiH od raspada Jugoslavije, koji je okupio najeminentnije stručnjake iz regiona", naglašava Popović i dodaje da su odlični poslovni rezultati posljedica višegodišnjeg optimalnog ulaganja u sve aspekte proizvodnog procesa, uspjeha menadžmenta koji konstantno radi na poboljšanju kvaliteta proizvodnje i dobrih odnosa sa lokalnim zajednicama. Prema njegovim riječima, uz podršku poslovnih partnera, posvećuju veliku pažnju zaposlenima, koje ističu kao najvažniji resurs, nastojeći da im pružaju adekvatne obuke i stalno poboljšanje uslova rada.

Iako neizvjesnost i svjetska kriza u rudarskom sektoru i dalje traju, ova kompanija najavljuje dugoročne planove za poslovanje u Bosni i Hercegovini i u regionu.

"Ne možemo da kažemo da nas je kriza na tržištu obojenih metala zaobišla, jer smo u prethodnom periodu morali da racionalizujemo troškove. Međutim, ono što je obezbijedilo ne samo opstanak naših rudnika, već i rekordnu proizvodnju prošle godine, jeste činjenica da mi reinvestiramo profite nazad u rudnike kako bismo im omogućili nesmetan rad. Očekujemo konsolidaciju tržišta obojenih metala u narednom periodu, a što se poslovanja Mineca u BiH i regionu tiče - ostvarivanje odličnih poslovnih rezultata još dugi niz godina", rekao je Popović.

Svi rudnici koji posluju u okviru Mineco Grupe ispunjavaju sve zakonske obaveze prema državi i prema zaposlenima. Zarade su redovne i isplaćuju se na vrijeme, radnicima se uplaćuje beneficirani radni staž. Na ime rudne rente Mineco rudnici su samo u prošloj godini u državne budžete u regionu uplatili preko 1.800.000 dolara. Rudnici redovno učestvuju u projektima koji imaju za cilj unapređenje lokalne zajednice, a značajni iznosi izdvojeni su za pomoć pojedincima, organizacijama i institucijama u sredinama u kojima posluju.

Pored rudarstva, Mineco ulaže i u oblast obnovljivih izvora energije, odnosno izgradnju malih i mini hidroelektrana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti