Ministar Delić otvorio VI međunarodni seminar: Potrebna su nam rješenja za sistemsku zaštitu šuma

21.10.2021. 13:33 / Izvor: Akta.ba
Seminar šumarstvo

Šesti po redu, cjelodnevni Međunarodni seminar pod nazivom "Integralna zaštita šuma" počeo je danas u hotelu Hollywood.

Šesti po redu, cjelodnevni Međunarodni seminar pod nazivom "Integralna zaštita šuma" počeo je danas u hotelu Hollywood. Seminar se održava u organizaciji Ministarstva privrede KS, Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ministar privrede KS Adnan Delić pozdravnim govorom otvorio je seminar i, tom prilikom, istakao da je on jedan od načina kojim se pokušavaju nadoknaditi postojeći nedostaci u zakonskoj regulaciji oblasti šumarstva na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. 

"Zbog nedostatka zakonskih rješenja iz oblasti šumarstva na nivou Bosne i Hercegovine i FBiH, nedostatka dijagnozno-prognozne službe i monitoring servisa zdravstvenog stanja šuma Bosne i Hercegovine, ali i sve učestalijih šumskih požara i drugih aktuelnih tema iz oblasti zaštite šuma u saradnji s akademskom zajednicom i Udruženjem inžinjera i tehničara šumarstava FBiH, s kojima imamo odličnu saradnju, organizacijom ovog seminara pokušavamo ponuditi rješenja koja bi trebala biti princip na kojem će nosioci funkcija na svim nivoima vlasti u našoj zemlji tražiti rješenja za zaštitu šume i cjelokupnog šumskog ekosistema koji je važan resurs, ne samo nama u Bosni i Hercegovini, nego i na globalnom nivou, posebno u vremenu izazova globalnih klimatskih promjena koje mi danas živimo", istakao je ministar Delić ovom prilikom.

Kazao je i da je veliki izazov pronaći zakonska i sistematska rješenja koja će biti u službi zaštite šuma, te da se kao rezultat ovog seminara očekuju zaključci koji bi trebali biti smjernice koje će potaknuti aktivniji angažman na rješavanju problema u oblasti integralne zaštite šuma.

Prisutne je pozdravio i predsjednik Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva FBiH Refik Hodžić kazavši da je cilj današnjeg seminara ponuditi odgovore na aktualna pitanja u zaštiti šuma, ali i da se javnosti u Bosni i Hercegovini pošalje jasna poruka da nepostojanje zakona usložnjava proces zaštite šuma na području naše zemlje.

"Mi već 12 godina nemamo odgovarajuću zakonsku regulativu koja bi dala odgovor na mnoga pitanja iz oblasti zaštite šuma. Danas ćemo na ovom seminaru ponuditi rješenja i dati preporuke preduzećima šumarstva, nadležnim institucijama i upravama šumarstva kako da se ponašaju na terenu prilikom rješavanja konkretnih preventivnih i represivnih mjera zaštite šuma", naveo je između ostalog Hodžić.

Svoje radove iz oblasti zaštite šuma i ekosistema šume danas će prezentovati znanstvenici iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Turske s naučnim i stručnim referatima iz oblasti zaštite šuma i iskustvima organizacije sektora zaštite šuma u ovim zemljama, kao i kantonalna šumsko-privrednih društava FBiH s izvještajima o zdravstvenom stanju šuma i sa osvrtom na sanitarne sječe na njihovim područjima, ali i na posljedice neadekvatnih rješenja kod sanitarnih sječa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti