Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ministar Delić potpisao sporazume s dekanom Smajlovićem za tri projekta

26.08.2021. 09:25 / Izvor: Akta.ba

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Muhamed Smajlović potipisali su jučer sporazume za tri projekta ukupne vrijednosti 200.250 KM.

Osnovni cilj ovih projekata je poboljšanje i unapređenje javnog veterinarskog zdravlja na području Kantona Sarajevo kroz aktivnosti preventivnog tretiranja različitih parazitarnih i drugih zaraznih oboljenja kod životinja koje su vrlo često prenosnici zaraznih oboljenja od kojih obolijevaju i ljudi. Predviđena su također sveobuhvatna istraživanja uginuća domaćih i divljih životinja na području Kantona Sarajevo s posebnim osvrtom na zoonoze i druge zarazne bolesti, te učestalost mikrobioloških i hemijskih uzročnika u internim kontrolama proizvođača proizvoda životinjskog porijekla.

Kako ističu s Veterinarskog fakulteta, u godinama prije 2018. pa do danas, nije bilo ovih testiranja, dok su u periodu tesiranja u 2018. godini ustanovljeni visoki procenti pozitivnih životinja i to 49,25% goveda s 12 vrsta parazita, 78,18% ovaca s 10 vrsta parazita, 94,05% koza s 11 vrsta parazita i 65,38% pozitivnih konja sa šest vrsta parazita. Ovi podaci posebno su zabrinjavajući, ako se uzme u obzir da su životinje prenosnici virusa zbog kojih obolijevaju i ljudi.

Dijagnostičko ispitivanje uginulih životinja na području Kantona Sarajevo, pa i čitave Bosne i Hercegovine, od završetka rata pa do danas, predstavlja veliki problem jer većina uginuća ostaje bez dijagnoze o uzroku smrti. Identificiranje uzroka/uzročnika uginuća životinja bi sigurno doprinijelo sprečavanju i širenju zaraznih bolesti, te tako pomoglo, kako vlasniku uginule životinje, tako i veterinarskoj službi na terenu koja bi mogla planirati neophodne postupke/korake za unapređenje zdravlja ionako osiromašenog stočnog fonda, ističu stručnjaci s Veterinarskog fakulteta.

"Stručnjaci već izvjesno vrijeme upozoravaju i da bi se mogla desiti epidemija bruceloze u KS, a sve zbog nedostatnog testiranja hrane životinjskog porijekla i životinja koje se koriste u mesno – prerađivačkoj industriji, te da je trenutna situacija u Kantonu Sarajevo, što se tiče zoonoza, gora nego je bila krajem '90-ih kad je bilo daleko manje i finansijskih i tehnoloških mogućnosti za testiranje i monitoring istih. Mi slušamo mišljenje struke i zato smo odlučili sufinansirati ova tri bitna projekta čiji je nosilac Veterinarski fakultet UNSA, dok će u njihovoj realizaciji učestvovati i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove-Inspektorat za veterinarstvo i veterinarske organizacije", kazao je ministar Delić nakon današnjeg potpisivanja sporazuma.

Dekan Smajlović se zahvalio ministru Deliću, ističući važnost ovih testiranja u veterinarstvu, "posebno testiranja vezanih za sigurnost hrane i preventivno otkrivanja zaraznih bolesti kod životinja jer su to procesi koji direktno utječu ne samo na prevenciju zaraznih bolesti kod životinja, nego i kod nas, ljudi".

Sredstva za ova tri projekta Ministarstvo privrede KS izdvaja kroz realizaciju Programa utroška sredstava prikupljenih od naknada za obavljene veterinarsko – zdravstvene preglede i kontrolu, namijenjenih za provođenje mjera zdravstvene zaštite životinja i sigurnosti hrane na području KS.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti