Ministar Jasmin Komić otvorio Infoteh-Jahorina

20.03.2014. 08:47 / Izvor: eKapija.ba
Ministar Jasmin Komić otvorio Infoteh-Jahorina

Komić je rekao da je održavanje naučno-stručnih skupova izuzetno značajno i da Vlada Srpske, odnosno Ministarstvo nauke i tehnologije, prepoznaje potrebu da se programskim aktivnostima pomogne održavanje ovakvih skupova.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske prof. dr Jasmin Komić otvorio je u srijedu, 19. marta na Jahorini 13. međunarodni naučno-stručni simpozijum iz oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija "Infoteh-Jahorina", koji Vlada Srpske i resorno ministarstvo godinama podržavaju.

Komić je rekao da je održavanje naučno-stručnih skupova izuzetno značajno i da Vlada Srpske, odnosno Ministarstvo nauke i tehnologije, prepoznaje potrebu da se programskim aktivnostima pomogne održavanje ovakvih skupova.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske odlučna je u namjeri da unaprijedi nauku i ohrabri istraživanje, da obezbijedi podsticaj ka sticanju najnovijih saznanja i razmjeni iskustava na međunarodnom stručnom nivou.

On je naveo da je značaj informaciono-komunikacionih tehnologija danas izuzetan u svim oblastima, što "Infoteh-Jahorina" pokazuje već godinama.

"Na tom planu postoje neslućene mogućnosti, pogotovo na proizvodnim, elektronskim i energetskim sistemima, sistemima upravljanja i svim drugim naučnim poljima. Nauka danas radi sistematično, organizovano i polako, i ništa se više ne događa revolucionarno", rekao je Komić novinarima na Jahorini.

On je naglasio da će ovakav pristup Vlade Republike Srpske u budućnosti biti još značajniji, što znači unapređenje sektora informaciono-komunikacionih tehnologija i razvoj Srpske kao društva znanja, pogodnog za stvaranje konkurentne privrede i novih radnih mjesta.

Nakon ceremonije otvaranja održana je plenarna sjednica "Infoteha" posvećena obilježavanju 160 godina od rođenja poznatog srpskog naučnika Mihajila Pupina, o čijem je naučnom radu i đelu govorio Dragoljub Martinović, predsjednik Obrazovno-istraživačkog društva "Mihajilo Pupin".

Na ovom eminentnom skupu učestvuje oko 300 učesnika, a od 292 prijavljena rada prihvaćen je 221 autorski rad, od kojih je 29 studentskih.

Osnovne teme radnog dijela simpozijuma su računarski sistemi i softveri, komunikacioni sistemi i tehnologije, energetski i proizvodni sistemi, sistemi upravljanja i elektronski sistemi.

Tokom ovog trodnevnog skupa biće održana i dva okrugla stola o temama "Sistemi upravljanja energijom i standard ISO/IEC 50001" i "Sigurnost informacija i standard ISO/IEC 27001".

Organizator "Infoteh-Jahorina 2014" je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, uz pomoć srodnih fakulteta iz Banjaluke, Novog Sada, Beograda, Niša i Podgorice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti