Ministar Ljubić u Istanbulu sudjelovao na ministarskoj konferenciji "Oživljavanje puta svile"

19.05.2008. 15:14 / Izvor: Fena
Ministar Ljubić u Istanbulu sudjelovao na ministarskoj konferenciji 'Oživljavanje puta svile'

Ministar komunikacija i prometa BiH Božo Ljubić sudjelovao je, 15. i 16. maja u Istanbulu na Ministarskoj konferenciji pod nazivom "Oživljavanje puta svile - Revival of the Silk Road".

U saopćenju Ureda za informiranje Ministarstva navodi se da se Konferencija, organizirana pod patronatom Ministarstva prometa i komunikacija Republike Turske, održava u okviru 31. svjetskog kongresa Međunarodne unije cestovnog prometa-IRU.

Kongresu je prisustvovalo više od 1.500 sudionika, 25 ministara i zamjenika ministara, te predsjednik Republike Turske Abdullah Gull i bivši predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov.

"Konferencija je bila izvrsna prigoda da svjetski eksperti, eminentne ličnosti iz vladinog i nevladinog sektora zemalja sudionica zajednički razgovaraju o važnosti obnove Puta svile, pravnim i administrativnim blokadama koje usporavaju napredak transkontinentalnog prometa ovim međunarodnim koridorom, kao i mjerama koje je potrebno poduzeti za njegovu revitalizaciju", navodi se.

"Nedovoljna integracija međunarodnih tržišta cestovnog prijevoza vodi neminovno ka velikim ekonomskim gubicima. Usprkos veoma važnim i korisnim aktivnostima većeg broja međunarodnih organizacija i Međunarodnog tansportnog foruma, veliki broj pitanja ostao je neriješen do danas", ističe se.

Kao rezultat toga, ministri prometa usvojili su zajedničku Deklaraciju kojom su se između ostalog obavezali da će koordinirati nacionalne i regionalne prometne politike radi razvoja i održavanja kvalitetne infrastrukture u okviru Evro-azijskog kopnenog prometa, tijesno surađivati u razvoju zajedničkih infrastrukturnih projekata i poduzimanju radnji za otklanjanje barijera u međunarodnom prometu, razmjenjivati iskustva, implementirati projekte od zajedničkog interesa, potpisivati bilateralne i multilateralne međunarodne ugovore o olakšanom pristupu međunarodnim transportnim tržištima sukladno principima već postojećih međunarodnih konvencija, poboljšati promet preko granica, razvijati kombinirani promet i dr.

Ministar Ljubić naglasio je u obraćanju da će inicijativa revitalizacije Puta svile zasigurno donijeti značajne koristi i napredak gospodarstvima i društvu u Evropi i Aziji. Tradicionalne veze Evrope i Azije kao jedne kopnene cjeline su poznate i povijesno veoma značajne.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti