Ministar Puhalac posjetio Rudnik Stanari - Krajnji rok priključenja termoelektarne Stanari neće biti doveden u pitanje

13.02.2010. 09:46 / Izvor: Fena
Ministar Puhalac posjetio Rudnik Stanari - Krajnji rok priključenja termoelektarne Stanari neće biti doveden u pitanje

Rukovodstvo kompanije EFT Group, koja od 2005. godine upravlja Rudnikom Stanari, predstavilo je 12. februara 2010. godine ministru industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Slobodanu Puhalcu postignute rezultate i informiralo ga o daljoj realizaciji izgradnje termoelektrane u Stanarima.

Puhalac je rekao da je dobio uvjeravanje da neće biti doveden u pitanje niti promijenjen rok za priključenje termoelektrane 2014. godine.

"Danas smo tu zbog termoelektrane Stanari, odnosno zbog produženja roka za pripremni period na period od jedne godine. Svjesni smo okolnosti u protekloj godini i realnosti produženja ovog roka. Prema uvjeravanjima koja smo dobili, krajnji rok priključenja termoelektarne Stanari neće biti doveden u pitanje", rekao je Puhalac.

Kako navode u EFT-u, u toku je druga faza realizacije projekta, nakon što je s Vladom RS-a 2008. godine potpisan koncesioni ugovor za izgradnju i korištenje termoelektrane Stanari.

"Posljednjih mjeseci smo proveli završne radove na pripremi buduće lokacije termoelektrane Stanari. Uporedo s tim intezivno radimo na zatvaranju finansijske konstrukcije i potpisivanju ugovora s generalnim izvođačem na izgradnji elektrane. Ova dva procesa su usko vezana i u završnoj su fazi. Očekujemo da ćemo već sredinom godine odabrati generalnog izvođača", rekao je Savo Mirković, tehnički direktor termoelektrane Stanari.

Ukupna vrijednost projekta u Stanarima bit će poznata po prispjeću konačnih ponuda isporučioca opreme, ali, navode, premašit će milijardu KM.

Stevan Lončar, direktor EFT - Rudnika Stanari, rekao je da je od preuzimanja tog rudnika investirano preko 80 miliona KM u razvoj ovog energetskog kompleksa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti