Ministar zdravstva KS Haris Vranić imenovao novi Krizni štab KS

08.01.2021. 07:36 / Izvor: TVSA
Ministar zdravstva KS Haris Vranić imenovao novi Krizni štab KS

Novi ministar zdravstva Haris Vranić, dva dana nakon preuzimanja funkcije imenovao je novi Krizni Štab Kantona Sarajevo.

Novi ministar zdravstva Haris Vranić, dva dana nakon preuzimanja funkcije imenovao je novi Krizni Štab Kantona Sarajevo (KS). Predsjednik je ministar Haris Vranić, a članovi su: Aida Pilav, Aida Pitić, Ednan Drljević, Gorana Krstović, Denaida Ovčina-Šabanović, Lejla Pojskić-Kapur i Amra Isić. Njihov je zadatak da prate situaciju i da određuje mjere za sprečavanje širenja koronavirusa.

Novi Krizni štab bi, prema mišljenju Stevanovića prioritetno morao riješiti probleme na nivou primarne zaštite, napraviti plan vakcinisanja na području kantona te, regulisati protokol o liječenju bolesnika.

"Prvi prioritet Kriznog štaba i ministarstva da omogući bolji pristup građana KS primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Pri tome uopšte ne kritikujući moje kolege koje daju sve od sebe da zadovolje potrebe građana u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u porodičnoj medicini ali kritikujući način i organizaciju cjelokupnog rada u Domu zdravlja", rekao je Dragan Stevanović.

Podsjećamo, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, u ostavci je bio od 4. Novembra.

"Mislim da su se oni malo zamorili, da su i oni trpili veliki pritisak, ne samo od  zdravstvenih radnika koji su ih kritikovali nego i same javnosti. Vrijeme je da se i oni malo odmore, da dođu malo svježiji sa nekim novijim idejama koji će usaglasiti mjere koje ćemo zadržati, možda i pojačati neke mjere", istakao je Haris Vranić, ministar zdravstva KS.

"Ministar mora, očito i Vlada KS promijeniti pravilnik i definisati da je Krizni štab savjetodavni organ ministra i Vlade KS, a da će odluke donositi ministar odnosno Vlada KS", rekao je Stevanović.

Ministar Vranić najavio je reviziju zdravstvenog sistema te uređenje puta pacijenta, a najavljeno je i formiranje etičkog komiteta KS.  

Fotografija: Raport.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti