Ministar Zirojević primio ambasadora Mađarske u BiH Imrea Vargu

01.10.2008. 08:58 / Izvor: Fena
Ministar Zirojević primio ambasadora Mađarske u BiH Imrea Vargu

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnos BiH Mladen Zirojević primio je 29. 09. 2008. godine u Sarajevu ambasadora Republike Mađarske u BiH Imrea Vargu, s kojim je razmijenio mišljenja o bilateralnim i trgovinskim odnosima između BiH i Mađarske.

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ministar Zirojević je naglasio da prioritet u radu svih ministarstava u Vijeću ministara BiH predstavlja uspostavljanje dobrih odnosa s predstavnicima ambasada u BiH, "s obzirom na to da je to vrlo značajno za put BiH ka EU".

Ističući da je BiH potpisnik CEFTA sporazuma, ministar Zirojević je rekao da ovaj dokument ima generalno pozitivan značaj za BiH, bez obzira na to što svaki vid otvaranja tržišta neminovno izaziva udar na budžet i privredu, jer je bh. privreda relativno mala i ne bi mogla da opstane bez daljeg otvaranja i podizanja svoje konkurentnosti.

On je dodao da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU doprinio smanjenju carina na repromaterijal, što bi trebalo da ima pozitivne efekte na domaću privredu te je najavio da bi do kraja godine trebalo da budu okončani i pregovori sa Svjetskom trgovinskom organizacijom.

Ambasador Varga ponudio je bespovratnu višemilionsku pomoć Mađarske, a na BiH je da ponudi konkretne razvojne projekte.

Posebno je naglasio potrebu intenziviranja saradnje dviju zemalja na planu turizma i pokrenuo inicijativu za pripremu odgovarajućeg sporazuma o turističkoj saradnji BiH i Mađarske.

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, BiH je u 2007. godini iz Mađarske uvezla robe u vrijednosti 478,05 miliona KM, a u prvih šest mjeseci ove godine 351,14 miliona KM.

Istovremeno, izvoz u 2007. bio je 219,42 miliona KM, a u prvih šest mjeseci ove godine 351,14 miliona KM. Ulaganja Mađarske u BiH iznose 33,972 miliona KM, ili 0,5 posto od ukupnih stranih ulaganja u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti