Ministarstvo finansija BiH: Nema novca za izbore

14.05.2020. 16:02 / Izvor: Avaz.ba
Ministarstvo finansija BiH: Nema novca za izbore

U obrazloženju Ministarstva finansija navedeno je da je Zakonom o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu utvrđena budžetska rezerva od 3.428.000 KM na godišnjem nivou.

Ministarstvo finansija i trezora u Vijeću ministara obavijestilo je danas Centralnu izbornu komisiju BiH da ne može podržati njihov zahtjev za izdvajanje sredstava iz tekuće rezerve za finansiranje lokalnih izbora ove godine.

U obrazloženju Ministarstva finansija navedeno je da je Zakonom o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu utvrđena budžetska rezerva od 3.428.000 KM na godišnjem nivou, što je znatno manje od iznosa potrebnog za finansiranje lokalnih izbora 2020 - saopćeno je iz CIK-a.

U saopćenju se navodi i da je Ministarstvo finansija i trezora informisalo CIK da je Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH u vrijeme kada se Komisija obratila sa dopisom za osiguranje sredstava za održavanje izbora bio u proceduri usvajanja.

Iz CIK-a podsjećaju da su se 30. aprila, zbog činjenice da nije usvojen budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, zbog čega nisu obezbijeđena sredstva za organizaciju i sprovođenje lokalnih izbora, obratili Ministarstvu finansija i trezora u Vijeću ministara sa zahtjevom da neophodna finansijska sredstva budu osigurana iz tekućih rezervi.

Predsjednica CIK-a BiH Vanja Bjelica-Prutina, izjavila je da je danas održana sjednica CIK-a na kojoj je predloženo da se naredne sedmice održi tematska sjednica na kojoj će između ostalog biti razmatrana i pomenuta odluka Ministarstva finansija i trezora BiH.

"Na sjednici ćemo razmatrati sve aktivnosti koje smo poduzeli od raspisivanja izbora. Na toj sjednici bit će dogovorene i reakcije na sve što se dešavalo u posljednjem periodu.", pojasnila je Bjelica-Prutina.

Dodala je da se još uvijek čeka rok od 15 dana nakon raspisivanja izbora.

"Dužni smo prema zakonu ispoštovati taj rok. Odgovor Ministarstva se odnosi na budžetske rezerve, ali i u dopisu koji smo dobili navedeno je da se ta sredstva mogu koristiti u hitnim slučajevima, ali navode i u kojem iznosu se smiju ta sredstva koristiti. Čini mi se da je to iznos do 800.000 KM, a mi smo tražili milion i 127 hiljada KM.", naglasila je Bjelica-Prutina.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti