Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ministarstvo odbilo izdati okolinsku dozvolu za blokove 5 i 6 TE Tuzla

02.11.2018. 09:44 / Izvor: Akta.ba

Ove sedmice je okončana višegodišnja javna rasprava o zahtjevu za okolinsku dozvolu za odsumporavanje blokova 5 i 6 TE Tuzla na okolinski prihvatljiv način. Nakon što je Federalno ministarstvo okoliša i turizma u protekle 4 godine u više navrata Elektroprivredi BiH ukazalo na propuste u dostavljenoj dokumentaciji i nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja da se isti isprave, zbog loše i nepotpune dokumentacije Ministarstvo nije imalo drugog izbora nego da odbaci zahtjev. 

"Činjenica da Elektroprivreda nakon više od četiri godine nije bila u stanju odrediti koju tehnologiju postrojenja za odsumporavanje planira instalirati, jasan je pokazatelj da su namjere Elektroprivrede da ozbiljno pristupi realizaciji ovog projekta upitne", izjavio je Denis Žiško, koordinator programa energija i klimatske promjene Centra za ekologiju i energiju.    

Dodaje da prema Dugoročnom planu Elektroprivrede, blokovi 5 i 6 bi trebali raditi najmanje do 2030., dakle još nekih 12 godina.

"Ukoliko Elektroprivreda nastavi raditi na projektu odsumporavanja ovom dinamikom, možemo očekivati da će jedino dokumentacija za ovaj projekat biti dovršena, otprilike u isto vrijeme kada se blokovi 5 i 6 zatvore", ističe Žiško.

"Drago nam je da je Ministarstvo poslušalo i prihvatilo naše primjedbe.  Mi već decenijama udišemo prašinu sa odlagališta šljake, a sada termoelektrana planira da nam u dvorišta istresa i gips. Do kada ćemo mi i naša djeca biti žrtvovani za jeftinu energiju?", izjavio je Goran Stojak, predstavnik građana Bukinja.

Termoelektrana Tuzla je još 2010. godine naručila izradu studije kojom se predlažu najpovoljnija rješenja i mjere za smanjivanje emisije polutanata u zrak iz TE "Tuzla". Studiju je izradio Institut za energatiku i zaštitu okoliša "EKONERG" (Zagreb, Hrvatska). Studijom su, između ostalog, predložena i dva rješenja za proces odsumporavanja koja su s gledišta tehno-ekonomske analize najpovoljnija.

Nažalost, izgleda da je i tada kao i sada Elektroprivredi d.d. Sarajevo bilo jeftinije nastaviti trovati građane Tuzlanskog kantona nego uložiti sredstva u zaštitu njihovog zdravlja, navodi se u saopćenju Centra za ekologiju i energiju. 

 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti